Příliš mnoho jídla tropí zmatek v mozku. Proto tloustneme

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Obezita vede k vážným onemocněním jako jsou cukrovka a srdeční choroby. Důvodem je podle odborníků zmatek, který při přejídání vzniká v mozku. Lékaři z univerzity v americkém Wisconsinu zjistili, že při nadměrné konzumaci jídla se aktivuje mozek.



Ten pak mobilizuje svůj vlastní imunitní systém, který začne produkovat obranné buňky proti nepříteli, jenž ale ve skutečnosti neexistuje. "Tento systém není za normálních okolností aktivní," vysvětluje vedoucí výzkumu doktor Huaibin Cai.

"Během studie se ukázalo, že obezita způsobuje v těle rozsáhlé zánětlivé procesy. Ty zase souvisejí se vznikem nemocí spojených s obezitou, jako jsou srdeční selhání nebo cukrovka."

Obezita se stává globálním problémem. Odhaduje se, že po naší planetě chodí více než dvě miliardy tlustých lidí. Současné léky proti tomuto onemocnění přitom mají jen omezenou účinnost, zato ale různé vedlejší účinky.

Při pokusech na myších se ukázalo, že příjem tučné potravy aktivuje hypotalamus v mozku. Ten začne produkovat látku, kterou vědci označují jako IKKb/NF-kb.

Přitom ale mozek přestane vnímat signály hormonu leptinu, který pomáhá regulovat chuť k jídlu a měnit přijatou potravu na energii. Při zvýšené produkci IKKb/NF-kb žraly myši nadměrné množství potravy. Naopak, pokud se tvorba této látky omezila, potřebovaly jí méně.

Dr. Cai je přesvědčen, že se svým týmem objevil spouštěcí mechanismus způsobující obezitu. "IKKb/NF-kb v hypotalamu podporuje vznik novodobých nemocí, které jsou způsobeny přejídáním," dodává.





Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!





Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Včera | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…