Přílohy v dietě: Jíst nebo vynechat?

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Přílohy v redukční dietě jsou předmětem dlouhých diskuzí. Jedni radí – úplně vynechat, protože tak snížíme příjem sacharidů v období hubnutí. Druzí oponují, že absence příloh nemá smysl a vede jen ke krátkodobému výsledku a návratu váhy zpět po zařazení příloh do jídelníčku. Oba přístupy mají pravdivé argumenty, nejlepší je jako obvykle zlatá střední cesta.



„Dlouhodobé vynechání příloh při redukčním režimu není vhodné, protože jsou důležitým zdrojem komplexních sacharidů,“ říká Kristýna Galová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment. „Na druhou stranu, množství příloh je potřebné regulovat. Podle našich dlouholetých zkušeností se vyplatí přílohy vynechat nebo omezit v počátcích redukčního programu – takovýto postup pomůže rychleji nastartovat hubnutí.“

Důležité je vědět, jak přílohy připravovat a zařazovat do jídelníčku

Lze však úspěšně hubnout i bez vynechání příloh. Důležité je vědět, jak je připravovat a zařazovat do jídelníčku. „Měli jsme klientku, která měla přílohy velmi ráda a vícekrát zkoušela hubnout, ale nikdy se nedokázala příloh na delší dobu vzdát, proto její snahy o štíhlejší postavu vždy ztroskotaly. Přílohy jsme tedy zařazovali i v prvních týdnech hubnutí, ale změnili jsme způsob jejich kuchyňské úpravy a poradili, se kterými potravinami je kombinovat a jak ušetřit energii,“ říká Kristýna Galová.

Můžete zkusit kompromis – v prvních týdnech hubnutí jíst přílohy dvakrát nebo třikrát do týdne a u zbytku jídel je zcela nahradit zeleninou.

Přílohy však zařazujte raději v rámci oběda, jako součást večeře při redukčním režimu vhodné nejsou. Porce přílohy by neměla být větší než 150 gramů.


Některých příloh je lepší se vzdát úplně

Některých příloh bychom se měli raději vzdát úplně, nejen v době hubnutí. Hranolky, houskové knedlíky nebo bramboráčky nám mohou chutnat, ale zdravá racionální strava s nimi nepočítá. Vhodná není ani bramborová kaše; i ta obsahuje poměrně velké množství energie, vyšší glykemický index (brambory jsou téměř rozvařené) a pro redukční dietu nevhodnou kombinaci sacharidů a tuků.

Vhodnými přílohami naopak jsou rýže, brambory, celozrnné těstoviny nebo těstoviny z tvrdé pšenice, případně špaldové těstoviny.

Přílohy může vždy vhodně doplnit mladá blanšírovaná nebo dušená zelenina. Vedle toho, že zvýší estetiku servírovaného jídla, také více zasytí, proto si vystačíme s menší porcí přílohy.

Energii lze ušetřit i tak, že budete upřednostňovat nové brambory, jarní kořenovou zeleninu a čerstvě připravené domácí těstoviny, které mají vyšší obsah vody a tím i méně energie.

Nižší glykemický index je pro hubnutí příznivý

Protože přílohy obsahují velké množství sacharidů, vyplatí se sledovat vedle energetické hodnoty také jejich glykemický index. Ten vyjadřuje schopnost sacharidové potraviny ovlivnit hladinu cukru v krvi; čím je nižší, tím je potravina vhodnější. Potraviny s nízkým, maximálně středním glykemickým indexem napomáhají udržovaní normální koncentrace glukózy v krvi, prodlužují pocit nasycení a také poskytují dostatečný „prostor“ pro využití energie z tuků.

Důležitý je i způsob tepelného zpracování

Glykemický index je kromě druhu potraviny ovlivněn také jejím zpracováním. „U příloh jde zejména o jejich tepelnou úpravu – čím je delší, tím se hodnota glykemického indexu zvyšuje. Proto bychom neměli přílohy rozvářet, ale vařit pouze do doby, než budou „al dente“. Rovněž zeleninu bychom měli vařit krátce nebo ji přidávat k vařenému jídlu těsně před jeho dokončením, abychom zbytečně nezvyšovali glykemický index pokrmu,“ vysvětluje Kristýna Galová.

Příloha - Energetická hodnota na 100 gramů - Glykemický index

BRAMBORY:
Nové brambory vařené - 290 kJ - střední

Brambory vařené - 360 kJ - střední
Brambory vařené ve slupce - 365 kJ - vysoký
Brambory pečené - 390 kJ - vysoký
Bramborová kaše - 480 kJ - vysoký
Bramborové hranolky smažené - 1110 kJ - vysoký

RÝŽE:
Rýže bílá vařená v páře - 410 kJ - nízký

Rýže divoká tmavá (wild)- 420 kJ - nízký
Rýže natural (hnědá) - 465 kJ - střední
Rýže paraboiled - 515 kJ - střední
Rýže bílá dlouhozrnná - 545 kJ - střední
Rýžové chlebíky - 1598 kJ - vysoký

CELOZRNNÉ TĚSTOVINY:
Celozrnné těstoviny al dente - 530 kJ - nízký

Těstoviny vaječné al dente - 540 kJ - nízký
Špagety bezvaječné al dente - 520 kJ - nízký
Špagety al dente - 660 kJ - nízký






ČTĚTE TAKÉ:
Karolina Kurková: Velký návrat topmodelky






STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

Dnes | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Včera | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…