Problémy s alkoholem nejvíce postihují příležitostné kuřáky

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

jištění amerických vědců, že příležitostní kuřáci jsou více závislí na alkoholu než lidé, kteří nekouří, není zvlášť překvapivé. Zarážející ale je, že je závislost na alkoholu ohrožuje více než ty, kdo kouří pravidelně.

Lékaři sledovali 5 838 osob ve věku 18 - 25 let, z nichž bylo 25,2 procent pravidelných, 7, 2 procenta příležitostných kuřáků a 67, 6 procent nekuřáků.

Ukázalo se, že příležitostní kuřáci jsou šestnáctkrát ohroženější alkoholismem než nekuřáci a dvakrát více než ti, kdo kouří denně.

"Předpokládali jsme, že spojitost mezi konzumací alkoholu a návykem na nikotin bude u nepravidelných kuřáků větší, ale překvapilo nás, do jaké míry," prohlásila vedoucí výzkumu, psychiatrička Sherry McKeeová.

Vědci zjistili, že lidé, kteří nekouří pravidelně, se domnívají, že kouření umocňuje účinky alkoholu. Zároveň se ukázalo, že čím více pijí, tím větší je jejich spotřeba cigaret. Mc Keeová o tom říká:
"Je dobré, když se v podnicích, kde se podává alkohol, nesmí kouřit. Náš výzkum potvrdil, že tento zákaz snížil spotřebu alkoholu, zvláště mezi těžkými pijáky."

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…