Proč a jak vybrat správného výživového poradce?

Proč a jak vybrat správného výživového poradce?

Jen projdete kolem cukrárny a hned přiberete pět kilo? V tělocvičně jste čtyřikrát týdně a výsledky nevidíte? Zkusíte každou dietu a novinku na trhu a stále nehubnete?

Jestliže i vy znáte důvěrně aspoň jednu z výše zmíněných „zákonitostí“a vezete se na kolotoči nekončícího úsilí v oblasti úbytku kilogramů, neustálých změn stravovacích zvyklostí, pak asi tušíte, že možná někde děláte chybu, na jejíž odstranění sami nestačíte. Pokud se k tomu přidávají potíže v podobě například neustálé únavy, vyčerpání, nedostatku energie a nenálady, je velmi pravděpodobné, že jste to, co (ne)jíte…

Nejspíš se pohybujete v bludném kruhu neustálých myšlenek na jídlo a potřebovali byste trochu usměrnit, a především najít to správné řešení. Pokud váš ošetřující lékař není nakloněn pravidelným konzultacím mimo rámec obvyklé preventivní prohlídky, měli byste popřemýšlet o možnosti setkání s výživovým poradcem.

Následující tipy vám usnadní správný výběr vhodného nutričního terapeuta:

1. Při odhodlání změnit svůj přístup k jídelníčku, stravovacím návykům, svému tělu a zdraví budete investovat čas, peníze a energii. A také budete muset s pravdou ven, jak žijete, jak a co jíte, a to bez přikrášlování – chcete-lise dočkat stabilních výsledků. Výživového poradce vybírejte tak jako třeba zubaře, právníka nebo finančního odborníka. Příznivá osobní zkušenost a doporučení někoho, komu důvěřujete, je výmluvnější než pestré webové stránky a reklamní slogany.

2. Udělejte si domácí úkol a připravte si pro svého nastávajícího nutričního terapeuta důkladný dotazník. Zajímejte se o vzdělání a předchozí zkušenosti, úspěchy a metody, jakými poradce pracuje. Zeptejte se, jaké diagnostické testy používá, jak sestaví jídelníček na míru, jestli je něco, co zakazuje, co naopak vyzdvihuje a doporučuje.

Chtějte vědět, jak s vámi bude komunikovat (osobně,po telefonu, e-mailem)a jak často. Je to člověk, kterému se nezdráháte svěřit se svým skutečným životním stylem, nutričními přešlapy v podobě větší radosti ze žloutkového věnečku než hodiny v posilovně? Má pro to pochopení a zajímá se o celostní přístup k vaší osobě? Mluví s vámi srozumitelně bez nadbytečného (aněkdy i chybného) používání cizích slov a termínů?

3. Slibuje vám terapeut zázračné výsledky s malým vynaložením úsilí na vaší straně? Ano, možná se to dobře poslouchá a zní slibně, ale zázraky nečekejte. Kvalitní poradce nenabízí nesplnitelné nebo rychlé výsledky a jednoduchá přímočará řešení, rozhodně nevnucuje výživové doplňky, preparáty a koktejly, ale rozumně usměrňuje vaše očekávání v oblasti úbytku kilogramů, odstranění nedostatků, nápravu stravovacích zvyklostí. Respektuje konkrétní individuální situace klienta, nenavrhuje jednotná řešení plošně pro všechny.

4. Ne vždy je nutné výživovou situaci řešit tím, že se něco ke stravě přidá. To ostatně tvrdí i Jan Anděl, výživový poradce ze společnosti Zdraví s úsměvem.

„Většina lidí přemýšlí tak: Mám problém, něco si na něj vezmu. Představují si třeba doplněk stravy, lék, preparát… Lidé obvykle rádi věří, že když zařadí něco navíc do svého života, jejich stav se zlepší. Opak je ale pravdou. V 99 procentech platí, že je potřeba něco ubrat. Příkladem může být zkušenost našeho centra. Rok jsme podávali klientům s vysokým krevním tlakem různé doplňky stravy a vitaminy. Výsledky nebyly špatné, ale ne dostačující. Poté jsme doplňky stravy odstranili, zeštíhlili jídelníček a zařadili detoxikační režim a světe, div se! Výsledky byly o 200 % lepší. Lidé, které často bolí hlava, by neměli užívat prášky proti bolesti, ale měli by omezit sladké. Ti, kteří jsou často unavení, by neměli brát povzbuzující prostředky (kofein, energetické nápoje), kvůli nimž hrozí kolaps srdce, ale měli by zmenšit porce jídla. Rozložit je do celého dne, aby metabolismus efektivněji fungoval.“

Možná konkrétně vy nepotřebujete žádné rady a váš stravovací režim je přímo ukázkový. Usoudíte-li však, že výživoví poradci vám pomohou zkvalitnit nejen obsah talíře, ale i jiné aspekty života, neváhejte se na ně obrátit.

Doporučujeme

Články odjinud