Proč je mnoha lidem o víkendu na zvracení

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Holandský psycholog Ad Vingerhoets se léta trápil stížnostmi mladých lidí, kteří pravidelně každý víkend trpí nevolnostmi. Po letech výzkumu konečně odhalil tajemství zvláštní choroby, která sužuje více než tři procenta populace.

Proč tedy značnou část populace trápí hlavně přes víkend nepříjemné pocity v oblasti žaludku? Profesor Vingerhoets tvrdí, že dochází k oslabení imunitního systému po vyčerpávajícím týdnu. Jelikož obranyschopnost těla se musí během pracovního týdne snažit na maximum, v pátek odpoledne téměř vypíná.

Studii se podrobilo jedenáct set mužů a osm set žen z Nizozemí. Z celého počtu dobrovolníků trpělo opakovanými nevolnostmi na začátku prázdnin sto čtrnáct osob. Výsledky byly překvapující. Téměř čtyři procenta mužů a tři procenta žen každý víkend trápí pocity na zvracení. Většina z postižených byla ve věku dvaceti šesti let. Každý z nich pak popisoval své potíže jako nevolnost a průjmy.

Příčinou popisovaných stavů však rozhodně není víkendový stres, jak se původně předpokládalo. „Ti lidé jsou v práci značně zatěžováni a navíc jsou sami ctižádostiví a jejich výkony musí být perfektní. Proč se dostavují těžké stavy v období kolem dvacátého šestého roku? Protože mladí lidé si tehdy pořizují první dítě, vdávají se nebo žení, získávají první práci. A stresu je nejvíce, cítí se povinni fungovat na maximum. Časem stres polevuje, nebo se mění životní styl a mizí i nevolnosti v první etapě volna,“ vysvětluje příčinu podivné choroby profesor Vingerhoets. (Plus)

Další články z rubriky

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Včera | Plánovat si dovolenou podle svých dní by bylo sice krásné, ale v reálném životě jen těžko…

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

Včera | V horkém počasí člověk nemá ani chuť na jídlo, přesto odkládat přísun energie až na večer je…

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…