Proč je mnoha lidem o víkendu na zvracení

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Holandský psycholog Ad Vingerhoets se léta trápil stížnostmi mladých lidí, kteří pravidelně každý víkend trpí nevolnostmi. Po letech výzkumu konečně odhalil tajemství zvláštní choroby, která sužuje více než tři procenta populace.

Proč tedy značnou část populace trápí hlavně přes víkend nepříjemné pocity v oblasti žaludku? Profesor Vingerhoets tvrdí, že dochází k oslabení imunitního systému po vyčerpávajícím týdnu. Jelikož obranyschopnost těla se musí během pracovního týdne snažit na maximum, v pátek odpoledne téměř vypíná.

Studii se podrobilo jedenáct set mužů a osm set žen z Nizozemí. Z celého počtu dobrovolníků trpělo opakovanými nevolnostmi na začátku prázdnin sto čtrnáct osob. Výsledky byly překvapující. Téměř čtyři procenta mužů a tři procenta žen každý víkend trápí pocity na zvracení. Většina z postižených byla ve věku dvaceti šesti let. Každý z nich pak popisoval své potíže jako nevolnost a průjmy.

Příčinou popisovaných stavů však rozhodně není víkendový stres, jak se původně předpokládalo. „Ti lidé jsou v práci značně zatěžováni a navíc jsou sami ctižádostiví a jejich výkony musí být perfektní. Proč se dostavují těžké stavy v období kolem dvacátého šestého roku? Protože mladí lidé si tehdy pořizují první dítě, vdávají se nebo žení, získávají první práci. A stresu je nejvíce, cítí se povinni fungovat na maximum. Časem stres polevuje, nebo se mění životní styl a mizí i nevolnosti v první etapě volna,“ vysvětluje příčinu podivné choroby profesor Vingerhoets. (Plus)

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Dnes | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…