Proč je mnoha lidem o víkendu na zvracení

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Holandský psycholog Ad Vingerhoets se léta trápil stížnostmi mladých lidí, kteří pravidelně každý víkend trpí nevolnostmi. Po letech výzkumu konečně odhalil tajemství zvláštní choroby, která sužuje více než tři procenta populace.

Proč tedy značnou část populace trápí hlavně přes víkend nepříjemné pocity v oblasti žaludku? Profesor Vingerhoets tvrdí, že dochází k oslabení imunitního systému po vyčerpávajícím týdnu. Jelikož obranyschopnost těla se musí během pracovního týdne snažit na maximum, v pátek odpoledne téměř vypíná.

Studii se podrobilo jedenáct set mužů a osm set žen z Nizozemí. Z celého počtu dobrovolníků trpělo opakovanými nevolnostmi na začátku prázdnin sto čtrnáct osob. Výsledky byly překvapující. Téměř čtyři procenta mužů a tři procenta žen každý víkend trápí pocity na zvracení. Většina z postižených byla ve věku dvaceti šesti let. Každý z nich pak popisoval své potíže jako nevolnost a průjmy.

Příčinou popisovaných stavů však rozhodně není víkendový stres, jak se původně předpokládalo. „Ti lidé jsou v práci značně zatěžováni a navíc jsou sami ctižádostiví a jejich výkony musí být perfektní. Proč se dostavují těžké stavy v období kolem dvacátého šestého roku? Protože mladí lidé si tehdy pořizují první dítě, vdávají se nebo žení, získávají první práci. A stresu je nejvíce, cítí se povinni fungovat na maximum. Časem stres polevuje, nebo se mění životní styl a mizí i nevolnosti v první etapě volna,“ vysvětluje příčinu podivné choroby profesor Vingerhoets. (Plus)

Další články z rubriky

Křupavé kuře 6x jinak: Recepty z Řecka, USA i Thajska

Křupavé kuře 6x jinak: Recepty z Řecka, USA i Thajska

Dnes | Kuře se připravuje po celém světě na různé způsoby. Domluví se na něm rodiny, děti, kamarádi a…

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Včera | Pokud na vás přišly jarní deprese a únava, je načase si s nimi poradit. Stačí čerpat vitalitu z…

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

26. 4. | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…