Proč je věková hranice pro mamografické vyšetření tak vysoko?

Proč je věková hranice pro mamografické vyšetření tak vysoko?

Proč je věková hranice pro mamografické vyšetření tak vysoko, když stále narůstá počet nemocných rakovinou prsu? Je mi 27 let, ráda bych ji absolvovala, ale lékař mi vždy, když mě v prsu pobolívá, jen provede fyzickou kontrolu, popřípadě ultrazvuk. Na mamografické vyšetření mě poslat nechce.

Mamografické vyšetření se provádí buď jako diagnostické u pacientů s příznaky onemocnění prsu, zejména onemocnění onkologického, nebo jako vyšetření preventivní. V rámci preventivního screeningového programu, cíleného na vyhledávání případů rakoviny prsu ve zdravé populaci, je mamografické vyšetření hrazeno z veřejného zdravotního pojištění všem ženám od 45 let. Praktický lékař, resp. gynekolog má povinnost poslat ženy uvedeného věku na mamografické vyšetření, a to jedenkrát za dva roky.

Mamografii lze provést i tehdy, pokud ho chce absolvovat žena bez příznaků onemocnění prsu nádorem, která ale nesplňuje některé kritérium screeningového programu (žádá vyšetření dříve než po 2 letech nebo je mladší než 45 let).

Jde pak o vyšetření z jejího vlastního rozhodnutí, bez doporučení praktického lékaře nebo gynekologa, a žena si ho hradí z vlastních prostředků jako samoplátce. Podle odborníků by však preventivní mamografické vyšetření u žen mladších 40 let nemělo být prováděno a u ostatních smí být provedeno maximálně jedenkrát do roka, protože jen taková expozice prsní tkáně měkkému záření je odůvodněná.

Ve věku nižším než 45 let může být mamografie lékařem doporučena v rámci prevence z důvodu vysokého rizika vzniku karcinomu prsu, např. při výskytu alespoň jednoho případu karcinomu prsu u ženských příbuzných pacientky v přímé linii, nebo na základě doporučení pracoviště nádorové genetiky. V tom případě je hrazena zdravotní pojišťovnou, stejně jako mamografie prováděná už nikoli preventivně, ale z diagnostických důvodů ženě s příznaky onkologického onemocnění prsu.

Váš lékař tedy postupuje správně, když vás vyšetřuje „jen“ ultrazvukem. Mamografie není vhodnou metodou pro vyšetření mladé ženy, která má problémy s bolestivostí prsů, na rozdíl právě od ultrazvuku. Každá ze zobrazovacích metod má jiné možnosti, často se naopak provádí dovyšetření ultrazvukem po provedené mamografii. I ultrazvukové vyšetření by ale žena vždy měla absolvovat ve specializovaném centru, kde se problematikou onemocnění prsů zabývají, nejlépe v některém z center akreditovaných ministerstvem zdravotnictví pro provádění mamografického screeningu.

Mgr. Jiří Rod, tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!

Doporučujeme

Články odjinud