Proč (ne)jíst maso

| Autor: MS | Rubrika: Zdraví

Maso je důležitá složka potravy především pro optimální obsah bílkovin. Žádná jiná potravina neobsahuje takové množství a složení bílkovin jako právě maso.

Proč (ne)jíst maso


Maso je důležitá složka potravy především pro optimální obsah bílkovin.
Žádná jiná potravina neobsahuje takové množství a složení bílkovin
jako právě maso. Předem si řekneme, k čemu vlastně bílkoviny slouží a
kolik jich potřebujeme.


Bílkoviny jsou menší či větší molekuly složené z menších částí
tzv. aminokyselin. Lidské tělo využívá 20 druhů těchto aminokyselin, z
nichž si 12 dokáže tělo samo vytvořit. Zbylých 8 druhů si tělo vytvořit
nedovede a je závislé na příjmu potravou.

Bílkoviny slouží v těle jako základní stavební kámen pro stavbu kostí,
svalů, pro růst vlasů a  nehtů, a ke tvorbě hormonů a krvinek. Tělo
dospělé osoby (70kg) obsahuje 11 kg bílkovin, které se během 100-200 dní z
poloviny zcela obnoví.

Optimální množství přijatých bílkovin v potravě by mělo být 0.75 až
1g na 1 kg tělesné hmotnosti. Alespoň z poloviny by měla být pokryta bílkovinami
živočišného původu.

Nedostatek bílkovin způsobuje, že organismus odbourává vlastní tělesné bílkoviny.


Nejvhodnějším zdrojem bílkovin je libové krůtí nebo kuřecí maso bez
kůže a ryby. Vepřové, hovězí i jehněčí obsahuje daleko větší množství
tuků. Pamatujte, že tmavé maso není zdravější, neboň obsahuje velké množství
tuku. U drůbežího masa dejte pozor na kůži, ta obsahuje velké množství
tuků. Nejméně tuku je v drůbežích prsíčkách.

Z červeného masa je nejlepší panenka nebo raménko. Vepřové maso, i když
je světlé obsahuje 3x více tuku než kuřecí.


Vegetariáni se musí na bílkoviny více soustředit, neboň obsah bílkovin
v jejich stravě není zcela optimální a proto by měli jíst rozmanitější
stravu. Rostlinná strava také obsahuje bílkoviny, ale není zcela vyvážená
a vždy některé aminokyseliny chybí. Je potřeba dostatek luštěnin, mléčných
výrobků, celozrnných výrobků.


Obsah bílkovin v některých potravinách: (100g )

















Potravina (100 g) obsah (g)

bílkovin
Potravina (100 g) obsah (g)

bílkovin
Sýr Eidam

Libové hovězí maso

Drůbeží maso bez kůže

Kapr

Chleba

Plnotučné kravské mléko
30

27

25

16

5.2

3,3
Sója

Čočka

Hrách

Pšeničná mouka

Rýže

Brambory
35

25

23

15

6,7

3,3



Další články z rubriky

Nejlepší vánoční cukroví: Klasické linecké, vinné a další recepty

Nejlepší vánoční cukroví: Klasické linecké, vinné a další recepty

Dnes | Vánoční cukroví by nemělo chybět na žádném svátečním stole. Ať už se držíte tradičních druhů nebo…

Věděla jste to? Tyto nemoci mají většinou ženy, mužům se vyhýbají!

Věděla jste to? Tyto nemoci mají většinou ženy, mužům se vyhýbají!

Včera | 1 | Některé nemoci jsou pro ženy typické, například premenstruační syndrom nebo vaginální mykóza. Jsou…

Chcete být šťastnější? Naučte se přemýšlet jako optimista

Chcete být šťastnější? Naučte se přemýšlet jako optimista

21. 11. | Patříte k lidem, kteří se ráno budí s úsměvem a těší se z toho, co nového zažijí? Anebo vstáváte s…

Umíte užívat léky? Dejte si pozor na tyto chyby!

Umíte užívat léky? Dejte si pozor na tyto chyby!

20. 11. | 1 | K tomu, aby léky neúčinkovaly tak, jak mají, někdy stačí jen malá chyba. Přitom pokud bojujete s…