Proč (ne)jíst maso

| Autor: MS | Rubrika: Zdraví

Maso je důležitá složka potravy především pro optimální obsah bílkovin. Žádná jiná potravina neobsahuje takové množství a složení bílkovin jako právě maso.

Proč (ne)jíst maso


Maso je důležitá složka potravy především pro optimální obsah bílkovin.
Žádná jiná potravina neobsahuje takové množství a složení bílkovin
jako právě maso. Předem si řekneme, k čemu vlastně bílkoviny slouží a
kolik jich potřebujeme.


Bílkoviny jsou menší či větší molekuly složené z menších částí
tzv. aminokyselin. Lidské tělo využívá 20 druhů těchto aminokyselin, z
nichž si 12 dokáže tělo samo vytvořit. Zbylých 8 druhů si tělo vytvořit
nedovede a je závislé na příjmu potravou.

Bílkoviny slouží v těle jako základní stavební kámen pro stavbu kostí,
svalů, pro růst vlasů a  nehtů, a ke tvorbě hormonů a krvinek. Tělo
dospělé osoby (70kg) obsahuje 11 kg bílkovin, které se během 100-200 dní z
poloviny zcela obnoví.

Optimální množství přijatých bílkovin v potravě by mělo být 0.75 až
1g na 1 kg tělesné hmotnosti. Alespoň z poloviny by měla být pokryta bílkovinami
živočišného původu.

Nedostatek bílkovin způsobuje, že organismus odbourává vlastní tělesné bílkoviny.


Nejvhodnějším zdrojem bílkovin je libové krůtí nebo kuřecí maso bez
kůže a ryby. Vepřové, hovězí i jehněčí obsahuje daleko větší množství
tuků. Pamatujte, že tmavé maso není zdravější, neboň obsahuje velké množství
tuku. U drůbežího masa dejte pozor na kůži, ta obsahuje velké množství
tuků. Nejméně tuku je v drůbežích prsíčkách.

Z červeného masa je nejlepší panenka nebo raménko. Vepřové maso, i když
je světlé obsahuje 3x více tuku než kuřecí.


Vegetariáni se musí na bílkoviny více soustředit, neboň obsah bílkovin
v jejich stravě není zcela optimální a proto by měli jíst rozmanitější
stravu. Rostlinná strava také obsahuje bílkoviny, ale není zcela vyvážená
a vždy některé aminokyseliny chybí. Je potřeba dostatek luštěnin, mléčných
výrobků, celozrnných výrobků.


Obsah bílkovin v některých potravinách: (100g )

















Potravina (100 g) obsah (g)

bílkovin
Potravina (100 g) obsah (g)

bílkovin
Sýr Eidam

Libové hovězí maso

Drůbeží maso bez kůže

Kapr

Chleba

Plnotučné kravské mléko
30

27

25

16

5.2

3,3
Sója

Čočka

Hrách

Pšeničná mouka

Rýže

Brambory
35

25

23

15

6,7

3,3



Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…