Proč nejíst syrovou stravu?

| Autor: MS | Rubrika: Zdraví

Slyšela jste již o syrové stravě? A chtěla jste ji vyzkoušet? Řekneme vám, proč to nedělat.

Pokud jste se rozhodla, že se budete stravovat syrovými potravinami, tak by ve vašem jídelničku neměly chybět zdroje jako ovoce a zelenina, naklíčené luštěniny a obiloviny, maso, játra, ryby, vejce, čerstvé mléko a kysané mléčné výrobky, ořechy a semena, rostlinné oleje.

Ale syrové luštěniny jsou nepoživatelné. Naklíčené už ano, ale jejich konzumace se nesmí přehánět. Obsahují totiž látky, které jsou pro některé krevní skupiny nepřijatelné a které poškozují zažívací trakt.

Maso, ryby i vejce jsou v syrovém stavu značně rizikové. Navíc jíst syrové ryby se vůbec nedoporučuje. Při konzumaci syrového masa a vajec je důležité dbát přehnaně na hygienu a potraviny neskladovat! Místo těchto zdrojů by bylo lepší použít potraviny ekologického zemědělství s označením „bio“.

Tepelně neošetřené a tedy čerstvé mléko je hygienicky rizikové.
Kvalita syrových potravin značně kolísá v závislosti na jejich původu, způsobu pěstování nebo chovu a v neposlední řadě i na podmínkách skladování.
Ořechy jsou sice považovány za ideální potravinu. Ale obsahují hodně látek, které nedovolí obsaženému vápníku vstřebat se ideálně. Pokud by ořechy tvořily základ vašeho energetického příjmu, mohly by způsobovat vznik močových kamenů.

Životní styl založený na konzumaci syrové zeleniny je vhodný pouze pro krevní skupiny A. Je třeba si ale uvědomit, že výhradní konzumace pouze syrové stravy je dnes téměř nerealizovatelná. A to ze dvou důvodů. Za prvé je zde nedostatečná dostupnost vhodných potravin a za druhé jsou ve velmi nízké kvalitě.

1.Pro jakou krevní skupinu je syrová strava nejvíce nebezpečná?
2.Znáte typicky český syrový pokrm?
3.Jaké syrové potraviny přinášejí největší hygienické riziko?

Výsledky a další zajímavosti naleznete na www.doformy.cz/kviz52


Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Včera | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…