Prokletí i požehnání čokolády

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Jsme většinou mlsní a málokdo dokáže odolat lahodné vůni a chuti čokolády. Je to dobře nebo špatně? O tom, že po její konzumaci nehezky přibývají kila, nepochybují nejen odborníci, ale ani laici. Dlouholetý výzkum německých vědců ale potvrdil, že čokoláda má navzdory tomu spoustu dobrých vlastností.

A to přesto, že sto gramů mléčné čokolády dodává organismu více než dvojnásobek kalorií, které odpovídají asi stejné váze opékaných vuřtů v syrovém stavu. Ovšem nesmí se to s ní přehánět. Dvě táfličky denně ještě zdraví prospívají. Větší množství je už ale může ohrožovat.

Přitom ovšem i nadále platí, že "čokoládový nášup" dokáže nabudit ke zvýšené činnosti šedé mozkové buňky. Ale pouze v omezeném časovém intervalu.
Čokoláda podporuje i zdárnou funkci oběhového aparátu. Týká se to zejména hořké čokolády, jež pečuje o optimální hranici antioxidantů v krevní plasmě. Zpracované kakaové boby se významně podepisují i na přirozeném stárnutí lidské schránky. Zneškodňují totiž volné radikály, které ji průběžně ničí. Pomáhají i v léčbě kašle. Theobromin, jejž obsahují, je podstatně účinnější než dosud žádaný kodein.

Údajně je čokoláda méně nebezpečná než veškerá anabolika umožňující růst svalové hmoty. Zejména hořká posiluje cévní stěny a vylepšuje jejich zásobování krví. Svalstvo pak nabývá na kýženém objemu. Vědci navíc dokázali, že výskyt trudoviny, který býval spojován s jejím pojídáním, neodpovídá pravdě. Žádnou souvislost nenašli.

Zato potvrdili, že čokoláda, alespoň krátkodobě, pomáhá proti úporným bolestem hlavy díky endorfinu, k jehož zvýšenému vylučování dochází vzápětí. Zároveň upozorňují, že i na tuto pochutinu si lze vypěstovat závislost. V tom případě by ale musel dospělý jedinec požít více než 200 táfliček denně.
Těm, kteří příliš nemilují mléčnou čokoládu, dávají badatelé za pravdu. Hořká je skutečně lepší. Obsahuje totiž víc práškových kakaových bobů, které se navíc nemusejí potýkat s dalšími přísadami. (Plus)

Další články z rubriky

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Dnes | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Včera | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

18. 9. | Citron máme spojený s horkým čajem nebo naopak letní osvěžující citronádou. Toto ovoce nabušené…