Prokletí i požehnání čokolády

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Jsme většinou mlsní a málokdo dokáže odolat lahodné vůni a chuti čokolády. Je to dobře nebo špatně? O tom, že po její konzumaci nehezky přibývají kila, nepochybují nejen odborníci, ale ani laici. Dlouholetý výzkum německých vědců ale potvrdil, že čokoláda má navzdory tomu spoustu dobrých vlastností.

A to přesto, že sto gramů mléčné čokolády dodává organismu více než dvojnásobek kalorií, které odpovídají asi stejné váze opékaných vuřtů v syrovém stavu. Ovšem nesmí se to s ní přehánět. Dvě táfličky denně ještě zdraví prospívají. Větší množství je už ale může ohrožovat.

Přitom ovšem i nadále platí, že "čokoládový nášup" dokáže nabudit ke zvýšené činnosti šedé mozkové buňky. Ale pouze v omezeném časovém intervalu.
Čokoláda podporuje i zdárnou funkci oběhového aparátu. Týká se to zejména hořké čokolády, jež pečuje o optimální hranici antioxidantů v krevní plasmě. Zpracované kakaové boby se významně podepisují i na přirozeném stárnutí lidské schránky. Zneškodňují totiž volné radikály, které ji průběžně ničí. Pomáhají i v léčbě kašle. Theobromin, jejž obsahují, je podstatně účinnější než dosud žádaný kodein.

Údajně je čokoláda méně nebezpečná než veškerá anabolika umožňující růst svalové hmoty. Zejména hořká posiluje cévní stěny a vylepšuje jejich zásobování krví. Svalstvo pak nabývá na kýženém objemu. Vědci navíc dokázali, že výskyt trudoviny, který býval spojován s jejím pojídáním, neodpovídá pravdě. Žádnou souvislost nenašli.

Zato potvrdili, že čokoláda, alespoň krátkodobě, pomáhá proti úporným bolestem hlavy díky endorfinu, k jehož zvýšenému vylučování dochází vzápětí. Zároveň upozorňují, že i na tuto pochutinu si lze vypěstovat závislost. V tom případě by ale musel dospělý jedinec požít více než 200 táfliček denně.
Těm, kteří příliš nemilují mléčnou čokoládu, dávají badatelé za pravdu. Hořká je skutečně lepší. Obsahuje totiž víc práškových kakaových bobů, které se navíc nemusejí potýkat s dalšími přísadami. (Plus)

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…