Největší spoluviník vašich dietních kolapsů nebývá jen partner nebo reklama na jídlo, ale kuchyně. Proto ji tentokrát zkuste přerovnat podle našich tipů a úspěch se určitě dostaví.
Během dne uděláte zhruba 200 drobných rozhodnutí, která se týkají jídla. Dáte si k svačině dort, nebo jablko? Utáboříte se na gauči s miskou chipsů v ruce? Na každé této volbě se podílejí i chyby v uspořádání vaší kuchyně. Proto američtí dietologové nedávno přišli s několika zajímavými radami, jak můžete svůj kuchyňský chrám dietních hříchů proměnit v laboratoř zdravé stravy!
1. Zdraví v první řadě
Podle psychologů je třikrát větší pravděpodobnost, že sáhnete po potravině, která vám padne do oka jako první. Proto ve své ledničce a spíži postavte do první linie zeleninu, ovoce, jogurty, nízkotučné sýry a celozrnné výrobky.
2. Kalorické pasti z dosahu
Chipsy a sušenky oproti tomu vykažte do nepřístupných regálů. Řiďte se heslem ?Co oči nevidí, to srdce nebolí? a schovejte je do neprůhledných obalů.
A rozhodně je nevystavujte v kredenci se skleněnými dvířky!
3. Místo pro vitaminové bomby
Zdravější potraviny umístěte do regálů, kde máte více prostoru, a nechte mezi nimi větší rozestupy. Podle psychologů totiž raději sáhneme po jídle, které zabírá v poličce hodně místa.
4. Ovocná miska ve velkém stylu
Ovoce a zeleninu umístěte do misky, jejíž tvar a barva lahodí vašemu oku, a položte ji na dobře osvětlené místo. Vaše oči k ní zabloudí mnohem častěji a určitě se tak nezapomenete zásobovat pěti porcemi denně.
5. Lístek na dveřích ledničky
Pokud je vaše lednička napěchovaná zdravými jídly, jejichž etikety hlásí, že už mají prošlou dobu trvanlivosti, nalepte si na dveře ledničky papírek se seznamem jídel, která máte spotřebovat nejdřív.
6. Čistka ve spíži
Přestaňte si ukládat potraviny koupené v návalu nadšení a uvařte z nich třeba dnešní večeři! Obměníte tak i jídelníček. Zbavte se také kuchyňského náčiní, které delší dobu nepoužíváte, a místo něj nakupte třeba nejmodernější pánve s nepřilnavým povrchem a začněte vařit bez tuku!
7. Svačinový koutek
Vyhraďte si ve své ledničce i ve spíži přihrádku na zdravé svačinky, kam sáhnete kdykoli, kdy vás bude honit mlsná. Nakrájené ovoce, neslazený jogurt nebo müsli tyčinky vás zachrání před dietními prohřešky.
8. Zálivky po ruce
Pokud vás od přípravy salátu často odradí jeho složitost při čištění a krájení zeleniny, míchání zálivky a podobně, usnadněte si práci a o víkendu si do malé lahvičky namíchejte nízkokalorickou zálivku s olivovým olejem a vinným octem. Když budete vědět, že už máte část práce za sebou, pustíte se do přípravy salátu s mnohem větším nadšením! Do zásoby si podobně můžete nachystat třeba i rajčatovou omáčku na těstoviny.
9. Odpoutejte se od obrazovky
Je-li vaše kuchyň zároveň i jídelnou, odstraňte z ní televizi. Při sledování svého oblíbeného seriálu spořádáte větší porci jídla, než jste měli původně v plánu.
Vsaďte naopak na relaxační hudbu a tlumené osvětlení.
Ve zklidňující atmosféře si vychutnáte každé sousto a pocit sytosti se dostaví dřív.
10. Chytrá motivace
Obklopte se fotografiemi zdravých jídel, sepište si svoje zásady zdravého stolování na nástěnku, nakupte si dietní kuchařky... Motivace je při dodržování zdravého životního stylu klíčová! Předměty spojené s hubnutím vám prokážou největší službu, umístíte-li je právě do kuchyně. Když si je připomenete při přípravě svojí svačiny, třeba mimoděk vyměníte kolečko kalorického salámu za list křupavého salátu...
Článek jsme převzali z časopisu Dieta