Propagace jídla vede k obezitě

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Američtí vědci prokázali, že vůně a vzhled oblíbeného pokrmu probouzejí k činnosti tytéž partie mozku, které se aktivují u narkomanů ve chvíli, kdy dychtí po nové dávce. Člověk se začne mylně domnívat, že okamžitě potřebuje něco do žaludku. Jde o oblasti, jež u živočichů odpovídají za lovecké instinkty.

K tomuto závěru alespoň dospěl tým vedený Gene-Jack Wangem z newyorské Brookhaven National Laboratory, jenž podrobil pečlivému zkoumání dvanáct lidí v průměrném věku osmadvaceti let. Za pomoci tomografie vědci změřili biochemickou aktivitu jejich mozků nejprve v klidovém stavu, a poté reakce na chuťové, zrakové a čichové podněty. Zaznamenali, že při pouhém pohledu na chutnou stravu dochází ke zvýšení činnosti odpovídajících částí mozku, zejména spánkového laloku, o zhruba 24 procent.

Nejpodnětnější přitom byla jídla, která se jen stěží dají označit za dietní. Na plné čáře vítězily šunka s vejci, sendviče, hamburgery, pizza, zmrzlina a sladkosti.

„Zjištěné výsledky svědčí o obrovské nebezpečnosti permanentní stimulace mozku častými podněty, jež vzbuzují pocit hladu,“ uvedl Gene-Jack Wang.
Varuje zejména před rozmanitými automaty, které zpřístupňují poživatiny v jakémkoli množství, přitažlivými výlohami potravinářských obchodů i kulinářskými televizními relacemi, jež lákají k neustálé konzumaci.

„Zvýšená citlivost mozku k obdobným podnětům a čím dál větší propagace pochutin jsou jednoznačně hlavní příčinou epidemie obezity,“ podotýkají autoři studie otištěné na stránkách časopisu NeuroImage. (Plus)

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…