Propagace jídla vede k obezitě

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Američtí vědci prokázali, že vůně a vzhled oblíbeného pokrmu probouzejí k činnosti tytéž partie mozku, které se aktivují u narkomanů ve chvíli, kdy dychtí po nové dávce. Člověk se začne mylně domnívat, že okamžitě potřebuje něco do žaludku. Jde o oblasti, jež u živočichů odpovídají za lovecké instinkty.

K tomuto závěru alespoň dospěl tým vedený Gene-Jack Wangem z newyorské Brookhaven National Laboratory, jenž podrobil pečlivému zkoumání dvanáct lidí v průměrném věku osmadvaceti let. Za pomoci tomografie vědci změřili biochemickou aktivitu jejich mozků nejprve v klidovém stavu, a poté reakce na chuťové, zrakové a čichové podněty. Zaznamenali, že při pouhém pohledu na chutnou stravu dochází ke zvýšení činnosti odpovídajících částí mozku, zejména spánkového laloku, o zhruba 24 procent.

Nejpodnětnější přitom byla jídla, která se jen stěží dají označit za dietní. Na plné čáře vítězily šunka s vejci, sendviče, hamburgery, pizza, zmrzlina a sladkosti.

„Zjištěné výsledky svědčí o obrovské nebezpečnosti permanentní stimulace mozku častými podněty, jež vzbuzují pocit hladu,“ uvedl Gene-Jack Wang.
Varuje zejména před rozmanitými automaty, které zpřístupňují poživatiny v jakémkoli množství, přitažlivými výlohami potravinářských obchodů i kulinářskými televizními relacemi, jež lákají k neustálé konzumaci.

„Zvýšená citlivost mozku k obdobným podnětům a čím dál větší propagace pochutin jsou jednoznačně hlavní příčinou epidemie obezity,“ podotýkají autoři studie otištěné na stránkách časopisu NeuroImage. (Plus)

Další články z rubriky

6 nesmyslných mýtů o stárnutí: Šťastní a zdraví můžeme být až do smrti

6 nesmyslných mýtů o stárnutí: Šťastní a zdraví můžeme být až do smrti

Dnes | Taky už jste slyšeli, že s přibývajícím věkem začíná být tělo vetché, mysl chatrná a člověk málo…

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

25. 2. | Ať už je vaším cílem zdravější tělo nebo hezčí domov, udělejte si jeden víkend, abyste vylepšila…

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

24. 2. | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

24. 2. | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…