Proti komárům jedině máta

| Autor: Helena Svobodná | Rubrika: Zdraví

Během léta jste se určitě setkali s dotěrným hmyzem a především s komáry. Američtí vědci objevili výborné účinky máty proti komárům.

Proti komárům jedině máta


Během léta jste se určitě setkali s dotěrným hmyzem a
především s komáry. Američtí vědci objevili výborné účinky máty proti komárům.

V našich končinách nejsou komáři až tak obtížný hmyz a běžnými insekticidy je
lze odpudit. Ve východním Polsku bohužel dochází v poslední době k rozšíření
agresivních komárů. Přemnožili se v mokrém a horkém počasí, jsou o polovinu menší
a napadají lidi mnohem intenzivněji. Agresivní komár přilétne, okamžitě si sedne
na kůži a saje. Žádné pomalé kroužení a nepříjemné bzučení známé u běžných
komárů. Proti těmto komárům neúčinkují žádné spreje ani krémy.


Jedinou spásou pro polské občany snad bude nový objev chemiků na univerzitě v Lowě.
Již před dvěma lety přišli na to, že olej z máty odpuzuje šváby. Při pokusech s
komáry bylo zjištěno, že máta je odpuzuje až desetkrát více něž běžné chemické
insekticidy.


Po dlouhé době používání insekticidů se opět navracíme k přírodě. Nakupte
si listy máty a obložte si s nimi otevřené okno. Snad to pomůže.


autor: Helena


Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…