Prudce přibývá mužů, kteří si nechávají zmenšit prsa

Prudce přibývá mužů, kteří si nechávají zmenšit prsa

Rok od roku rostou počty mužů, které trápí gynekomastie natolik, že se rozhodnou ji řešit v ordinaci plastického chirurga. Podle britských lékařů se počet pacientů mužského pohlaví s nežádoucím zbytněním prsní tkáně v jejich ordinacích zvýšil za posledních pět let dvakrát. A nárůst zaznamenává geometrickou tendenci.

Gynekomastií se označuje zbytnění prsní tkáně, po němž má muž prsa podobná těm ženským, pánům to působí pocity trapnosti nejen v létě na pláži či u bazénu, ale v horších stádiích jsou prsa dobře znatelná i přes oděv. Tkáň kolem bradavek je přitom většinou velmi měkká, což je pro mužská prsa netypické.

Onemocnění může trápit především chlapce v období puberty, ale u třetiny mužů se rozvíjí až později nejčastěji s obezitou. Řešením je většinou plastická operace.

„Stigma plastických operací pomalu mizí a také si stále více lidí uvědomuje, že jednoduché a bezpečné procedury lze vykonat k velkým změnám ve vzhledu a vizáži celého těla… to může nakonec vést k výraznému zlepšení pocitů z vlastního těla při vystupování na veřejnosti,“ uvedl pro BBC doktor Neil Bustrode z Britské asociace estetické a plastické chirurgie.

Doporučujeme

Články odjinud