Prudce přibývá mužů, kteří si nechávají zmenšit prsa

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Rok od roku rostou počty mužů, které trápí gynekomastie natolik, že se rozhodnou ji řešit v ordinaci plastického chirurga. Podle britských lékařů se počet pacientů mužského pohlaví s nežádoucím zbytněním prsní tkáně v jejich ordinacích zvýšil za posledních pět let dvakrát. A nárůst zaznamenává geometrickou tendenci.



Gynekomastií se označuje zbytnění prsní tkáně, po němž má muž prsa podobná těm ženským, pánům to působí pocity trapnosti nejen v létě na pláži či u bazénu, ale v horších stádiích jsou prsa dobře znatelná i přes oděv. Tkáň kolem bradavek je přitom většinou velmi měkká, což je pro mužská prsa netypické.

Onemocnění může trápit především chlapce v období puberty, ale u třetiny mužů se rozvíjí až později nejčastěji s obezitou. Řešením je většinou plastická operace.

„Stigma plastických operací pomalu mizí a také si stále více lidí uvědomuje, že jednoduché a bezpečné procedury lze vykonat k velkým změnám ve vzhledu a vizáži celého těla… to může nakonec vést k výraznému zlepšení pocitů z vlastního těla při vystupování na veřejnosti,“ uvedl pro BBC doktor Neil Bustrode z Britské asociace estetické a plastické chirurgie.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…