Prudký jed možná přispěje k léčbě cukrovky

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Vědci vkládají naději do jedovatých mořských sasanek při léčbě diabetu. Měly by umožnit transport inzulínu do organismu.



Použití nejnebezpečnějších toxinů k záchraně života se může zdát neobvyklé, lidé ale tyto přírodní látky využívají po staletí.

Stejně jako medúzy, mají i sasanky ve svém organismu žahavé buňky, tzv. cnidocyty. V každé z nich se ukrývají drobné organely cnidocysty, jakési stočené harpuny, které jen čekají na příležitost, kdy vystřelit. Každý, kdo měl tu smůlu a šlápl v moři na sasanku koňskou, poznal, jaký nápor bolesti dovedou způsobit její žahavá chapadla.

Izraelské vědce inspirovala skutečnost, že neurotoxiny, které se v buňkách tvoří, dovedou paralyzovat drobnou kořist. "Věříme, že se nám podaří vyvinout neškodný, ale účinný lék proti cukrovce," říká Dr. Shimon Eckhouse, zakladatel farmaceutické firmy NanoCyte, a dodává: "Předpokládáme, že cnidocysty obsažené ve speciálním krému dovedou dodávat do těla inzulín."

Podle něho by speciální léčivý krém obsahoval i tento hormon, jehož nedostatek způsobuje diabetes. Jedovaté buňky - harpuny by ho potom dodávaly přímo do kůže pacienta.





ČTĚTE TAKÉ:
Kamarádství s benefity





ČTĚTE TAKÉ:
Jiří Pomeje: Manželství s Bartošovou byl obrovský omyl. Třetí svatba už ale určitě klapne!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…