Průzkum SOS: Kvalita ovoce a zeleniny se nelepší

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Sdružení obrany spotřebitelů již podruhé v letošním roce provedlo průzkum kvality a dodržování prodejních podmínek při prodeji ovoce a zeleniny. Spolupracovníci SOS v Nymburce, Kolíně, Poděbradech, Praze, Českých Budějovicích, Olomouci, Otrokovicích, Vyškově a v Brně navštívili dvě desítky prodejen a tržišť, kde se zaměřili na deklarovanou a skutečnou kvalitu ovoce a zeleniny a uvádění země původu zboží.

Stejně jako v jarních měsících zjistili i nyní spolupracovníci SOS, že mnozí obchodníci neuvádějí jakost jednotlivých druhů ovoce a zeleniny vůbec, nebo zboží neodpovídá deklarované jakosti. Země původu v mnoha případech také zůstává pro spotřebitele tajemstvím.

„Zarážející je nízká kvalita nabízeného zboží, a to jak dovozové, tak domácí produkce,“ upozorňuje tisková mluvčí SOS Ivana Picková. „V Olomouci se naši spolupracovníci setkali dokonce s plesnivými rajčaty a bramborami i nahnilými banány, v Praze s nahnilou mrkví a petrželí – a to v nejednom obchodě. V dalších městech bylo naprosto běžné, že zboží, které se právě nyní sklízí – cibule, mrkev, paprika – bylo zvadlé, vyschlé, případně i nahnilé. Je zarážející, že si obchodníci dovolí takové zboží vůbec nabízet,“ dodává mluvčí.

Ani na tržištích, jak zjistilo SOS, není situace lepší, alespoň v těch místech, která spolupracovníci navštívili. Obchodníci nejen že nabízejí ovadlou a nahnilou zeleninu (Brno, Zelný trh – seschlá mrkev, nahnilý česnek a potlučená cibule), ale většinou vůbec neuvádějí původ svého zboží. Není jasné, zda se jedná o zeleninu vypěstovanou v regionu nebo dovezenou ze zahraničí.

„Protože se už jedná o opakované přestupky, dáváme podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci,“ upozorňuje mluvčí. „Zároveň ale apelujeme na spotřebitele, aby se bránili na místě přímo v prodejně nebo u trhovce. Není možné, aby inspektoři prošli každý den všechny prodejny v tomto státě. Záleží jen na spotřebitelích, aby se bránili proti špatné kvalitě zboží sami a hlavně ho nekupovali.“

Rady pro nákup ovoce a zeleniny:
Nabízené ovoce a zelenina musí být čerstvého vzhledu, celé a zdravé.
Není dovolen prodej necelistvých plodů ani jiných konzumních částí.
V žádném případě nesmí být plody poškozeny hnilobou a plísní. Velkým rizikem jsou tzv. výkroje (např. u zeleninové papriky) nebo příbuzné způsoby odstraňování napadených částí. Všechny takové a podobné “úpravy” jsou zakázány.

Podle jakostních znaků uvedených v příslušných evropských normách se většina ovoce a zeleniny zařazuje do I. nebo II. třídy jakosti. Označení “nestandard” není přípustné.


Podrobnější rady najdete na www.spotrebitele.info

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Včera | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

20. 4. | Kokosová voda a acai berry? Zapomeňte, to už není in. Zdravé stravování nás zajímá pořád víc, ale i…

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

19. 4. | Není nic lepšího, než vyléčit kocovinu jídlem. Řeč je o poctivé domácí česnečce, pečené cibuli i…