První ostré slunce může alergiky pěkně potrápit

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Léto, slunce, pláže, dovolená. Co více si můžeme přát, na co se celý rok těšíme? A pak takové zklamání. Na sluníčko prostě nevyjdeme, protože nás pak pálí celé tělo. Co s tím?

Sluneční paprsky posledních dnů přivolaly léto, ale také přidělaly také velké starosti alergikům. Ano, vedle pylů, prachu, roztočů, plísní či potravin jsou totiž lidé stále častěji alergičtí také na slunce.

„Sluneční alergii lidé v minulosti nevěnovali příliš pozornosti, ale s cestování do jižních krajin je tato nemoc stále častější,“ varuje dermatolog MUDr. Miloš Kravciv z Lékařského domu Praha 7. „Jenže poslední roky je i tato alergie poměrně častá a dokáže lidem hodně znepříjemnit letní období. A nejen to. Sluneční alergie se projevuje většinou při prvním delším pobytu na slunci již v období konce jara či počátku léta. Tedy právě v těchto dnech. A nebo při prázdninovém pobytu u moře již první den,“ vysvětluje MUDr. Miloš Kravciv.

Jak se sluneční alergie projevuje? Nejprve kůže na těle zrudne, poté následuje nepříjemný pocit pálení a svědění kůže. Tedy nic příjemného, Zvláště, když se pak na kůži začnou objevovat nehezké drobné puchýřky.
A jak se sluneční alergii bránit? „Alergikům bych doporučil preventivní injekci Diprophosu do svalu, ale mnohem jednodušší je použít ty správné léky – Zodac nebo Flonidan, případně masti s kortikoidy. Zodac doporučuji buď užívat preventivně ještě před dovolenou, nebo ho použít jako „balíček první záchrany“ přímo u moře.“

A rada lékaře na závěr? „Rozhodně léky nevynechávat, ani když se člověk cítí dobře,“ říká doktor Miloš Kravciv.

Zdroj: dr. Jaromír Pohan

Komentáře

Komentářů celkem: 1
jak muže lecit aregje pavla čejkova 28. 3. 2009 | 23:41

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…