Pšenice je nejen důležitá potravina, ale i bohatý zdroj alergenů

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Různé projevy alergie vyvolané pšenicí a jejími produkty jsou často způsobené odlišnými alergeny. Podrobné poznání těchto alergenů může pomoci zpřesnit diagnostiku alergických jedinců a lépe zacílit jejich léčbu.

www.ulekare.cz


Příčina potravinové alergie i astmatu

Pšenice (Triticum aestivum je významným zdrojem alergenů, které způsobují několik rozdílných typů alergií. Mezi ně patří potravinová alergie na pšeničnou mouku, pylová alergie na pyl pšenice a přecitlivělost při vdechování pšeničné mouky, která je hlavní příčinou takzvaného pekařského astmatu u lidí, kteří s moukou profesionálně pracují. Tyto odlišné alergické projevy mají často i odlišnou vyvolávající příčinu. Různých alergenů, které pšenice produkuje, je celá řada.

Diagnostika alergie na pšenici je dnes založena na vnějších příznacích, přítomnosti specifických IgE protilátek v séru pacienta a na provokačních testech alergenovým extraktem z pšenice. Detekce specifických IgE protilátek proti alergenům pšenice a výsledky kožních provokačních testů mohou předpovědět také výsledky nazálních a bronchiálních provokačních testů u přecitlivělosti na vdechovanou pšeničnou mouku.

Pšenice obsahuje celou směs alergenů

V posledních letech se vědcům podařilo přesně identifikovat celou řadu významných pšeničných alergenů, které se od sebe liší svou strukturou i původní funkcí. Především však bylo zjištěno, že konkrétní projevy alergie vyvolané těmito různými alergeny se od sebe navzájem liší. Tak například omega-5-gliadin je spojován se vznikem anafylaxe a potravinovou alergií, inhibitory alfa-amylázy jsou rozpoznávány jako alergeny u lidí s respirační alergií na pšeničnou mouku a profiliny jsou spojovány s respiračními alergiemi na pšenici (mouku a pšeničný pyl).

V současné době se k provokačním testům používá pylový extrakt z pšenice zahrnující směs mnoha alergenů, což neumožňuje přesnější identifikaci typu alergie. V budoucnu by se mělo provádět testování pouze jednotlivými (uměle připravenými) pšeničnými alergeny, které umožní přesné stanovení typu alergie, a tím také přesnější a účinnější léčbu.

www.ulekare.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

Včera | 1 | Už jste se po dvacáté v posteli převalila ze strany na stranu a spánek se stále někde toulá?…

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

24. 5. | 1 | Na klasický smažený sýr dostane čas od času chuť každý z nás. Ne vždy se ale povede, aby sýr ze…

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

22. 5. | Superpotravinami se to v poslední době všude jen hemží a výživoví poradci si je nemohou vynachválit…

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

22. 5. | Chystáte oslavu nebo posezení s přáteli a lámete si hlavu nad občerstvením? Vyzkoušejte jednohubky…