Pšenice je nejen důležitá potravina, ale i bohatý zdroj alergenů

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Různé projevy alergie vyvolané pšenicí a jejími produkty jsou často způsobené odlišnými alergeny. Podrobné poznání těchto alergenů může pomoci zpřesnit diagnostiku alergických jedinců a lépe zacílit jejich léčbu.

www.ulekare.cz


Příčina potravinové alergie i astmatu

Pšenice (Triticum aestivum je významným zdrojem alergenů, které způsobují několik rozdílných typů alergií. Mezi ně patří potravinová alergie na pšeničnou mouku, pylová alergie na pyl pšenice a přecitlivělost při vdechování pšeničné mouky, která je hlavní příčinou takzvaného pekařského astmatu u lidí, kteří s moukou profesionálně pracují. Tyto odlišné alergické projevy mají často i odlišnou vyvolávající příčinu. Různých alergenů, které pšenice produkuje, je celá řada.

Diagnostika alergie na pšenici je dnes založena na vnějších příznacích, přítomnosti specifických IgE protilátek v séru pacienta a na provokačních testech alergenovým extraktem z pšenice. Detekce specifických IgE protilátek proti alergenům pšenice a výsledky kožních provokačních testů mohou předpovědět také výsledky nazálních a bronchiálních provokačních testů u přecitlivělosti na vdechovanou pšeničnou mouku.

Pšenice obsahuje celou směs alergenů

V posledních letech se vědcům podařilo přesně identifikovat celou řadu významných pšeničných alergenů, které se od sebe liší svou strukturou i původní funkcí. Především však bylo zjištěno, že konkrétní projevy alergie vyvolané těmito různými alergeny se od sebe navzájem liší. Tak například omega-5-gliadin je spojován se vznikem anafylaxe a potravinovou alergií, inhibitory alfa-amylázy jsou rozpoznávány jako alergeny u lidí s respirační alergií na pšeničnou mouku a profiliny jsou spojovány s respiračními alergiemi na pšenici (mouku a pšeničný pyl).

V současné době se k provokačním testům používá pylový extrakt z pšenice zahrnující směs mnoha alergenů, což neumožňuje přesnější identifikaci typu alergie. V budoucnu by se mělo provádět testování pouze jednotlivými (uměle připravenými) pšeničnými alergeny, které umožní přesné stanovení typu alergie, a tím také přesnější a účinnější léčbu.

www.ulekare.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

5. 12. | Mrazíky jsou tu a vlezlá zima dokáže na našem těle napáchat zlo. Trpí zejména pokožka a nejvíce ta,…

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

3. 12. | Reklama je mocným lákadlem, zvláště co se týče hubnutí v oblasti kritických partií. Chcete-li se…

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

3. 12. | Muži vědí, že máme rády kosmetiku a parfémy, jenže většinou naprosto netuší, co přesně z toho nám…

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

30. 11. | Všechny se snažíme mít ruce krásné, upravené, s dobrou manikúrou. Jenže daleko důležitější než…