Pšenice je nejen důležitá potravina, ale i bohatý zdroj alergenů

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Různé projevy alergie vyvolané pšenicí a jejími produkty jsou často způsobené odlišnými alergeny. Podrobné poznání těchto alergenů může pomoci zpřesnit diagnostiku alergických jedinců a lépe zacílit jejich léčbu.

www.ulekare.cz


Příčina potravinové alergie i astmatu

Pšenice (Triticum aestivum je významným zdrojem alergenů, které způsobují několik rozdílných typů alergií. Mezi ně patří potravinová alergie na pšeničnou mouku, pylová alergie na pyl pšenice a přecitlivělost při vdechování pšeničné mouky, která je hlavní příčinou takzvaného pekařského astmatu u lidí, kteří s moukou profesionálně pracují. Tyto odlišné alergické projevy mají často i odlišnou vyvolávající příčinu. Různých alergenů, které pšenice produkuje, je celá řada.

Diagnostika alergie na pšenici je dnes založena na vnějších příznacích, přítomnosti specifických IgE protilátek v séru pacienta a na provokačních testech alergenovým extraktem z pšenice. Detekce specifických IgE protilátek proti alergenům pšenice a výsledky kožních provokačních testů mohou předpovědět také výsledky nazálních a bronchiálních provokačních testů u přecitlivělosti na vdechovanou pšeničnou mouku.

Pšenice obsahuje celou směs alergenů

V posledních letech se vědcům podařilo přesně identifikovat celou řadu významných pšeničných alergenů, které se od sebe liší svou strukturou i původní funkcí. Především však bylo zjištěno, že konkrétní projevy alergie vyvolané těmito různými alergeny se od sebe navzájem liší. Tak například omega-5-gliadin je spojován se vznikem anafylaxe a potravinovou alergií, inhibitory alfa-amylázy jsou rozpoznávány jako alergeny u lidí s respirační alergií na pšeničnou mouku a profiliny jsou spojovány s respiračními alergiemi na pšenici (mouku a pšeničný pyl).

V současné době se k provokačním testům používá pylový extrakt z pšenice zahrnující směs mnoha alergenů, což neumožňuje přesnější identifikaci typu alergie. V budoucnu by se mělo provádět testování pouze jednotlivými (uměle připravenými) pšeničnými alergeny, které umožní přesné stanovení typu alergie, a tím také přesnější a účinnější léčbu.

www.ulekare.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…