Pylová alergie se ráda přátelí s roztoči

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Alergická senzibilizace, tedy přecitlivělost, a alergická onemocnění se během života mění. Alergie vzniká u lidí s určitou dědičnou vlohou, na které působí určité vlivy zevního prostředí. Velmi důležitou roli hraje vývoj imunitního systému od útlého dětství.



Již po narození je novorozenec osídlován celou řadou bakterií a v dalším životě se setkává se stále dalšími podněty pro imunitní systém. To ovlivňuje jeho vývoj. Kromě mikrobů je imunita ovlivněna i kontaktem s dalšími cizorodými látkami, jako jsou složky potravy, alergeny, zevní chemické a fyzikální škodliviny.

Prvním rizikem jsou potraviny

K alergické senzibilizaci dochází u malých dětí nejdříve na potraviny, o něco později na vzdušné alergeny, jako jsou pyly nebo roztoči. Již u batolat, která mají atopický ekzém, je prokazována alergie na více než dva alergeny.

Z potravin je nejčastější přecitlivělost na vejce, mléko a burské ořechy. Z inhalačních alergenů je v útlém věku nejčastější alergie na roztoče, dále potom na kočku, pyly trav a plísně. Časně vzniklá alergie na potraviny většinou okolo třetího roku života mizí, nejčastěji přetrvává alergie na buráky.

Roztoči jako stálí společníci

Alergie na roztoče, kočku a pyly bohužel většinou přetrvává do dospělosti, a pokud pacient není léčen, může se rozšiřovat i na další alergeny. Hovoříme potom o polyvalentní alergii.

Kromě genetické vlohy a stavu imunity je pochopitelně alergie také ovlivněna tím, s jakými alergeny se pacient nejčastěji setkává. V přímořských zemích je častější alergie na ryby a korýše, v anglosaských zemích na buráky. V severských zemích je častá alergie na břízu, ve Středomoří na cypřišovité a olivovité, v Japonsku na cedr.

Při polyvalentní alergii na několik druhů alergenů má často pacient obtíže po celý rok. V zimě jsou problémem roztoči a plísně, na jaře stromy, v létě trávy, na podzim plevele. Léčbu je potom nutné dodržovat celoročně.

(van)

Další články z rubriky

Jak na deprese: 10 potravin, které zlepší náladu a netloustne se z nich

Jak na deprese: 10 potravin, které zlepší náladu a netloustne se z nich

Dnes | Jste to, co jíte – to platí opravdu beze zbytku. Jídlo ovlivňuje naši chemickou rovnováhu, a tím…

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Včera | O víkendu máme konečně čas sejít se u stolu. Chceme si pochnutnat na něčem lahodném, ale nechceme…

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

18. 2. | Kuřecí maso je dietní, rychle připravené i relativně levné, proto se těší stálé oblibě. Ale časem…

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

16. 2. | Minidezerty do skla dokáží zachránit nejednu nečekanou návštěvu. Vyzkoušejte našich pět osvědčených…