Pylová alergie se ráda přátelí s roztoči

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Alergická senzibilizace, tedy přecitlivělost, a alergická onemocnění se během života mění. Alergie vzniká u lidí s určitou dědičnou vlohou, na které působí určité vlivy zevního prostředí. Velmi důležitou roli hraje vývoj imunitního systému od útlého dětství.



Již po narození je novorozenec osídlován celou řadou bakterií a v dalším životě se setkává se stále dalšími podněty pro imunitní systém. To ovlivňuje jeho vývoj. Kromě mikrobů je imunita ovlivněna i kontaktem s dalšími cizorodými látkami, jako jsou složky potravy, alergeny, zevní chemické a fyzikální škodliviny.

Prvním rizikem jsou potraviny

K alergické senzibilizaci dochází u malých dětí nejdříve na potraviny, o něco později na vzdušné alergeny, jako jsou pyly nebo roztoči. Již u batolat, která mají atopický ekzém, je prokazována alergie na více než dva alergeny.

Z potravin je nejčastější přecitlivělost na vejce, mléko a burské ořechy. Z inhalačních alergenů je v útlém věku nejčastější alergie na roztoče, dále potom na kočku, pyly trav a plísně. Časně vzniklá alergie na potraviny většinou okolo třetího roku života mizí, nejčastěji přetrvává alergie na buráky.

Roztoči jako stálí společníci

Alergie na roztoče, kočku a pyly bohužel většinou přetrvává do dospělosti, a pokud pacient není léčen, může se rozšiřovat i na další alergeny. Hovoříme potom o polyvalentní alergii.

Kromě genetické vlohy a stavu imunity je pochopitelně alergie také ovlivněna tím, s jakými alergeny se pacient nejčastěji setkává. V přímořských zemích je častější alergie na ryby a korýše, v anglosaských zemích na buráky. V severských zemích je častá alergie na břízu, ve Středomoří na cypřišovité a olivovité, v Japonsku na cedr.

Při polyvalentní alergii na několik druhů alergenů má často pacient obtíže po celý rok. V zimě jsou problémem roztoči a plísně, na jaře stromy, v létě trávy, na podzim plevele. Léčbu je potom nutné dodržovat celoročně.

(van)

Další články z rubriky

Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a dietních večeří z kuřecího masa

Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a dietních večeří z kuřecího masa

Dnes | Pokud chceme udělat rychlou teplou večeři, dost často sáhneme právě po kuřecích prsou. Stačí omýt,…

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

Podzimní polévky v hlavní roli: Vývar, čočková i dýňová

Podzimní polévky v hlavní roli: Vývar, čočková i dýňová

13. 10. | V létě člověk volí spíše studené pokrmy přiměřené počasí, na podzim naopak přijde vhod trocha…

Nepříjemné podzimní nachlazení: Víme, jak mu předejít!

Nepříjemné podzimní nachlazení: Víme, jak mu předejít!

12. 10. | Období podzimních plískanic a nepříjemných nachlazení je tu. Už si ani nepamatujete podzim, kdy by…