Pylové alergie budou letos silnější a bude jich více

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Zatímco jen málokdo vnímá tuhou zimu pozitivně, alespoň pyloví alergici si libují. V nose je totiž nic nedráždí. Radovánky jim ale brzy skoční.



Britští aerobiologové z Worcesterské univerzity přišli s varováním, že tuhá zima zvýší produkci pylu a ten se začne uvolňovat ve velké míře už v březnu. Začne to břízami a lískami.

Profesorka Jean Emberlinová varovala, že letošní zima je tuhá a teploty se stále udržují hodně nízko, takže při prvním výrazném oteplení se hromadně povolí jehnědy bříz a lísek najednou a dojde k intenzivnímu pylování.

„Břízy potřebují velmi chladné počasí, aby se probudily z období klidu. Pokud by byla zima mírná, břízy by pyl uvolňovaly pomaleji a později. Jsou to stromy, které mají tendenci co dva roky produkci pylu výrazně zvýšit,“ tvrdí Emberlinová.

Letošní začátek pylové sezóny odhaduje na březen, ve vyšší polohách na počátek dubna. Ale břízy a lísky nepotřebují k produkci pylu nijak vysoké teploty. Letos se odhaduje, že pylová sezóna prvními dřevinami přijde o jedenáct dní dříve.

zdroj: Famous

Další články z rubriky

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

26. 6. | Plánovat si dovolenou podle svých dní by bylo sice krásné, ale v reálném životě jen těžko…

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

26. 6. | V horkém počasí člověk nemá ani chuť na jídlo, přesto odkládat přísun energie až na večer je…

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…