Pylové alergie budou letos silnější a bude jich více

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Zatímco jen málokdo vnímá tuhou zimu pozitivně, alespoň pyloví alergici si libují. V nose je totiž nic nedráždí. Radovánky jim ale brzy skoční.



Britští aerobiologové z Worcesterské univerzity přišli s varováním, že tuhá zima zvýší produkci pylu a ten se začne uvolňovat ve velké míře už v březnu. Začne to břízami a lískami.

Profesorka Jean Emberlinová varovala, že letošní zima je tuhá a teploty se stále udržují hodně nízko, takže při prvním výrazném oteplení se hromadně povolí jehnědy bříz a lísek najednou a dojde k intenzivnímu pylování.

„Břízy potřebují velmi chladné počasí, aby se probudily z období klidu. Pokud by byla zima mírná, břízy by pyl uvolňovaly pomaleji a později. Jsou to stromy, které mají tendenci co dva roky produkci pylu výrazně zvýšit,“ tvrdí Emberlinová.

Letošní začátek pylové sezóny odhaduje na březen, ve vyšší polohách na počátek dubna. Ale břízy a lísky nepotřebují k produkci pylu nijak vysoké teploty. Letos se odhaduje, že pylová sezóna prvními dřevinami přijde o jedenáct dní dříve.

zdroj: Famous

Další články z rubriky

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Včera | 8 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…