Pylové alergie budou letos silnější a bude jich více

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Zatímco jen málokdo vnímá tuhou zimu pozitivně, alespoň pyloví alergici si libují. V nose je totiž nic nedráždí. Radovánky jim ale brzy skoční.



Britští aerobiologové z Worcesterské univerzity přišli s varováním, že tuhá zima zvýší produkci pylu a ten se začne uvolňovat ve velké míře už v březnu. Začne to břízami a lískami.

Profesorka Jean Emberlinová varovala, že letošní zima je tuhá a teploty se stále udržují hodně nízko, takže při prvním výrazném oteplení se hromadně povolí jehnědy bříz a lísek najednou a dojde k intenzivnímu pylování.

„Břízy potřebují velmi chladné počasí, aby se probudily z období klidu. Pokud by byla zima mírná, břízy by pyl uvolňovaly pomaleji a později. Jsou to stromy, které mají tendenci co dva roky produkci pylu výrazně zvýšit,“ tvrdí Emberlinová.

Letošní začátek pylové sezóny odhaduje na březen, ve vyšší polohách na počátek dubna. Ale břízy a lísky nepotřebují k produkci pylu nijak vysoké teploty. Letos se odhaduje, že pylová sezóna prvními dřevinami přijde o jedenáct dní dříve.

zdroj: Famous

Další články z rubriky

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Dnes | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Dnes | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

25. 3. | Často si myslíme, že pro svoje zdraví děláme to nejlepší, jenže je to přesně naopak a my pak paseku…

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

24. 3. | Zelí patří k nejoblíbenější zimní zelenině. Dá se využít nejen jako příloha k masu a knedlíkům, ale…