Pylové alergie budou letos silnější a bude jich více

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Zatímco jen málokdo vnímá tuhou zimu pozitivně, alespoň pyloví alergici si libují. V nose je totiž nic nedráždí. Radovánky jim ale brzy skoční.



Britští aerobiologové z Worcesterské univerzity přišli s varováním, že tuhá zima zvýší produkci pylu a ten se začne uvolňovat ve velké míře už v březnu. Začne to břízami a lískami.

Profesorka Jean Emberlinová varovala, že letošní zima je tuhá a teploty se stále udržují hodně nízko, takže při prvním výrazném oteplení se hromadně povolí jehnědy bříz a lísek najednou a dojde k intenzivnímu pylování.

„Břízy potřebují velmi chladné počasí, aby se probudily z období klidu. Pokud by byla zima mírná, břízy by pyl uvolňovaly pomaleji a později. Jsou to stromy, které mají tendenci co dva roky produkci pylu výrazně zvýšit,“ tvrdí Emberlinová.

Letošní začátek pylové sezóny odhaduje na březen, ve vyšší polohách na počátek dubna. Ale břízy a lísky nepotřebují k produkci pylu nijak vysoké teploty. Letos se odhaduje, že pylová sezóna prvními dřevinami přijde o jedenáct dní dříve.

zdroj: Famous

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…