Pylové alergiky ohrožují i některé potraviny

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Polovina pylových alergiků u nás trpí zároveň i potravinovou alergií, varují lékaři. Dochází k tomu v důsledku takzvaných zkřížených alergií, při nichž se u pacienta objeví klinické projevy alergie při styku s jiným alergenem než tím, proti němuž si v minulosti vytvořil protilátky.

Lidé, kteří jsou alergičtí na jarní pyly, například břízy nebo lísky, by si proto neměli myslet, že o prázdninách mají vyhráno. Pravděpodobnost, že se u nich projeví alergická reakce na letní ovoce, je totiž dvoj až trojnásobná než u zdravé populace. Stejně tak by měli být alergici na pyl trav a obilnin opatrní při konzumaci rajčat, peckového ovoce nebo melounů.

"Alergeny zodpovědné za zkříženou alergii pyl - ovoce a zelenina, jsou labilní. Ničí se při tepelném zpracování, proto potíže vyvolávají syrové potraviny. Ale pozor: celer, petržel, koření, ořechy a arašídy obsahují alergeny teplu odolnější," varuje MUDr. Šetinová z Imunologického centra společnosti Synlab.

Šetinová zároveň upozorňuje: "Klinické obtíže jsou většinou mírné: orální alergický syndrom jako svědění sliznice dutiny ústní, mírný otok rtů a hrdla. Závažné reakce, těžký otok hrdla, dušnost či pokles krevního tlaku nejčastěji vyvolávají ořechy, arašídy a celer. Pozor také na potraviny, které obsahují pylová zrna, hlavně bylinkové čaje a med."
Všichni, kdo jsou alergičtí na pyl, by se proto měli u svého lékaře informovat, jakým potravinám se raději vyhnout nebo je alespoň dostatečně tepelně upravit.

Některé typy zkřížených alergií



Pyl břízy a lísky (časný, jarní pyl)
jablko, hruška (jádrové ovoce) mrkev, petržel, celer (kořenová zelenina) lískový ořech (popř. další zkříženě reagující ořechy) třešně, švestky, meruňky, broskev (peckové ovoce) kiwi, fazole, hrášek, brambor (škrabání syrového bramboru)

Pyl trav a obilnin (čeleď lipnicovité)
rajské jablko, paprika, ovoce peckové a jádrové arašídy, pomeranč, kiwi, meloun hrášek, (kedlubna, ředkvička) v případě nedostatečné tepelné úpravy: obilí, obilná mouka, kukuřice, rýže

Byliny (pelyněk, čeleď hvězdnicovité) (pozdní letní pyl)
celer, petržel, mrkev koření (koriandr, kmín, fenykl, pepř, anýz, tymián, paprika...) cibule, česnek ovoce peckové a jádrové, arašídy, ořechy
ambrózie, banán, meloun, okurka, cuketa

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…