Rady pro hosty i hostitele na prožití Vánoc bez alergie

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Vánoční svátky se nesou ve znamení návštěv příbuzných i přátel. Pro lidi s nejrůznějšími alergiemi to však znamená mít se na pozoru a vyvarovat se všech možných lákadel, která by mohla spustit alergickou reakci. Přinášíme užitečné rady na toto téma, které můžete využít, ať už jste na návštěvě jako hosté, nebo naopak hostíte někoho u sebe doma.

www.bez-alergie.cz



Když jste v roli hostitele

Můžete sice předpokládat, že vám vaši hosté nechtějí vědomě ublížit, ale právě z nepozornosti vám může ledacos uniknout. To platí zejména o vánočním jídle a cukroví. Potraviny a přísady, které nejčastěji alergii vyvolávají, jsou totiž běžně používány právě při výrobě svátečních pokrmů. Jde především o oříšky, mouku obsahující lepek, mléko, sóju, vajíčka nebo mořské plody. Pokud máte návštěvu, dbejte na to, aby hosté nepřinesli své vlastní jídlo a nepřidali ho k tomu vašemu. Prostě se jednoduše slušně zeptejte, zda plánují něco svého přinést. Pokud ano, upozorněte je, co smí a nesmí donést. Nebo zkrátka dejte jejich jídlo a cukroví na zvláštní talíř. Nejlepší ze všeho ale je, když sami navrhnete, co mají hosté přinést. Např. láhev vína, které se hodí k masu, nebo vybrané ovoce na salát jako dezert. Můžete také pro jistotu odvést pozornost od jídla úplně jinam a dát jim za úkol přinést nějakou hudbu.

Když jste naopak hostem

Pokud jste na návštěvu pozvaní vy, informujte hostitele o svých alergiích předem. Zároveň taky nabídněte pomoc například s přípravou jídla, které vám nevadí. Nejlepší je opět navrhnout, že s sebou přinesete své jídlo a cukroví, které je bezpečné. Ostatní se nemusí omezovat a navíc ochutnají něco nového. Je nesmysl, abyste svou alergii tajili a odmítali třeba ochutnávku cukroví bez vysvětlení. Hostitelé se pak mohou urazit, protože zkrátka o vašem omezení nevědí.

Rady pro cestování

Během zimních svátků lidé často cestují, ať už za rodinou, nebo na nákupy dárků a oblečení. Nikdy si proto nezapomeňte své léky nebo adrenalinové pero doma a mějte je vždy po ruce. Při delším cestování je naopak na místě vzít si s sebou nezávadnou svačinu. Pokud si nejste jisti, jak dlouho budete z domu nebo zda se bude podávat bezpečné jídlo, najezte se předem. Každopádně se vyvarujte pokušení si zakoupit nějakou lákavou pochutinu, když nevíte, z čeho přesně je. Případná alergická reakce za to nestojí.






ČTĚTE TAKÉ:
Tašky, které září barvami!






STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…

Je vám pořád zima? Takhle se skutečně zahřejete!

Je vám pořád zima? Takhle se skutečně zahřejete!

28. 12. 2017 | Čtyřicet pět procent Čechů trápí zimomřivost. Mají pořád studené ruce, nohy, od září do května…