Rajčata a mrkve vždy vařte, papriky a špenát jezte syrové

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Zastánci syrové (raw) stravy s tím souhlasit nebudou, ale mnohé druhy zeleniny dodají tělu více vitaminů a biologicky aktivních látek, když jsou povařeny. Třeba u rajčat to platí vždy. Ačkoli je lidé milují syrová, zdravější jsou vařená. Tehdy se totiž uvolní z jejich buněk antioxidant lykopen, který se ze syrového rajčete do těla téměř nevstřebává. Podobné je to s mrkví, zatímco špenát a papriky jsou naopak zdravější v syrovém stavu.

Rajčata a mrkve vždy vařte, papriky a špenát jezte syrové

„Co se mi na syrové stravě líbí, je to, že nás podporuje ke konzumaci velkého množství ovoce a zeleniny a pomáhá omezovat příjem tuků a přidaného cukru a soli v našem jídelníčku, omezuje také příjem potravinářských výrobků. Ale strava založená vyloženě na nevařeném jídle je velmi omezující a také nudná, není vhodná z dlouhodobého hlediska. Navíc nám nedodá některé živiny, které potřebujeme, abychom byli zdraví,“ tvrdí dietoložka Helen Bondová ze Spojeného království.

Rajčata jsou tak nejlepší vařená, lykopen se vařením uvolní a je stravitelnější. Brokolice je nejlepší pouze spařená, čím syrovější, tím lépe. Ze syrové brokolice se dostane do těla více sulforafanu, který působí jako protirakovinná látka. U mrkve je lepší ji opět povařit a konzumovat s tukem. Betakarotén – barvivo – se uvolní do trávicího traktu lépe než ze syrové mrkve. Rozpouští se v tucích, nikoli ve vodě, proto je potřeba mrkev vařit a konzumovat s tukem.

Špenát je zase lepší syrový jako salát, dodává tělu vitaminy A a C, minerály a také kyselinu listovou, která omlazuje a posiluje imunitu, mozek a srdce. Růžičková kapusta se syrová moc jíst nedá, proto je dobré ji lehce a krátce spařit, ale opět nerozvařit. Čím syrovější, tím lépe. Červenou papriku je nejlepší vychutnat si v salátu, je bohatým zdrojem vitaminu C, který se vařením ničí. Zelí je dobré uvařit, přijde sice o vitamin C, ale povařené je stravitelnější a dodá tělu jiné látky, které se teplem neničí. Vedle toho kapusta je ideální mladá a syrová jako salát, pak dodá tělu vitamin C a vitamin A (rozpustný v tuku), dále kyselinu listovou a vápník.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jednoduché a vyzkoušené: Těchto 10 věcí vám prodlouží život

Jednoduché a vyzkoušené: Těchto 10 věcí vám prodlouží život

Včera | Někdy stačí pár jednoduchých věcí změnit, aby se nám začalo žít lépe, radostněji a lehčeji. Které…

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

29. 3. | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…