Rakovina prsu v číslech

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Několik velmi zajímavých zjištění o rakovině prsu přinesla studie, kterou provedli odborníci ve Velké Británii. Mimo jiné získali údaje, podle nichž je procento žen, které přežijí onemocnění rakovinou prsu, celkově velmi vysoké.

Rakovina prsu v číslech


Několik velmi zajímavých zjištění o rakovině prsu přinesla studie,
kterou provedli odborníci ve Velké Británii. Mimo jiné získali údaje,
podle nichž je procento žen, které přežijí onemocnění rakovinou prsu,
celkově velmi vysoké - u 70% nemocných, tedy sedm z deseti, je léčba
rakoviny prsu úspěšná.

Dalším důležitým zjištěním je to, jak jsou ženy o problematice rakoviny
prsu informovány. Většinou se už jako děvčata mezi 10. a 19. rokem o této
chorobě něco dozvědí - to tedy znamená, že tyto informace dostávají o
deset a více let dřív než před lety jejich matky. Většina dívek se také
může o této věci s matkou otevřeně pobavit, přesto ale jen 24% z nich
dostalo informaci o onemocnění právě od ní.

Nejčastějším zdrojem informací byl lékař, a dále informační letáky a
televizní pořady. Zajímavé také je, že pro 38% dívek je rakovina prsu nepříjemným
tématem rozhovoru. Autoři studie se přitom domnívají, že i když onemocnění
ženu ohrožuje až později v jejím životě, je důležité, aby o souvisejících
problémech dokázala již dříve bez nepříjemných pocitů hovořit - to je
velmi podstatné pro citlivost na změny ve stavu prsu a odvahu jakýkoli problém
bez zábran konzultovala s lékařem. Přitom, jak podotýkají, devět z 10
bulek, které se v prsu najdou, je neškodných.


Zdroj: Reuters Health News - International Journal of Cancer
2001; 93:888-893

Reuters Health News - Health Services Research October 2001

Reuters Health News - Cancer 2001; 92: 1411-1418

Reuters Health News - The New England Journal of Medicine 2001; 345: 638-646,
690-692


Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…