Rakovině prostaty brání zelený čaj

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Pravidelní konzumenti zeleného čaje se mohou radovat. Tým čínských a australských vědců doložil, že jejich záliba je nadmíru užitečná a hlavně prospěšná zdraví. Snižuje totiž například riziko onemocnění rakovinou prostaty o dvě třetiny.

Jejich závěry, které byly opublikovány v časopise West Australian, neklamně prokázaly, že tato rostlina má skutečně blahodárné účinky. Badatelé podrobili podrobnému zkoumání 130 touto chorobou postižených pacientů, které porovnali s téměř třemi stovkami zdravých jedinců.

"Studie ukázala," říká profesor Colin Binns z univerzity v Perthu, "že pozitivní účinek zeleného čaje se zvyšuje s jeho zvýšenou konzumací a stupňuje se s dobou, po níž trvá. Dokonce i jeho nepravidelné požívání má prospěšný vliv na celkový stav organizmu.“

Podle čínských výzkumníků nejde v tomto případě o nic nového a objevného, jen se potvrdilo, co bylo dobře známo už v minulosti. Zelený čaj se totiž odnepaměti používal k podpoře trávení, osvědčoval se jako prostředek pro očištění jater od jedovatých zplodin a sloužil k uchování a kýženému znovunabytí potřebné životní energie. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…