Rakovinu žaludku a jícnu nezpůsobuje jen kouření

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Pokud se chcete vyvarovat onemocnění žaludku či jícnu, z něhož se může nakonec vyklubat i rakovina, měli byste se podle lékařů vzdát alkoholu, cigaret a také uzených potravin.

"Podařilo se nám dát dohromady ty nejriskantnější faktory, které vedou k rakovině žaludku a jícnu. Věřím, že tak mnoha lidem pomůžeme tomuto onemocnění předejít," uvedl doktor Lawrence S. Engel z newyorského Sloan-Ketteringova centra pro výzkum rakoviny.
Výzkumu se v letech 1993 – 1995 v Connecticutu, New Jersey a Washingtonu zúčastnilo 1143 pacientů postižených rakovinou jícnu či žaludku a 695 zdravých lidí.

"V případě rakoviny hltanu je nejriskantnějším faktorem nadváha. Ta vede ke vzniku rakoviny v jednačtyřiceti procentech. Na druhém místě je kouření, které se na rakovině podílí čtyřiceti procenty. Nejděsivější je pak kombinace obezity, kouření a snížené konzumace ovoce a zeleniny," konstatoval doktor Engel.
Alkohol je naopak nejrizikovějším faktorem při vzniku rakoviny jícnu. Ze všech karcinomů jícnu bylo dvaasedmdesát procent způsobeno pitím alkoholu. Kombinace pití a kouření stojí podle průzkumu za devadesáti procenty všech nádorových onemocnění jícnu.

U karcinomu žaludku hrálo nejvýznamnější roli kouření, které způsobilo vznik pětačtyřiceti procent všech nádorů. Pokud se ke kouření připojila také nadváha, pak touto kombinací rizikových faktorů vzniklo přes šestapadesát procent nádorů. Třetím nejčastějším negativním faktorem v rozvinutí rakoviny žaludku byla podle průzkumu konzumace uzených masných výrobků.(Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 4
Nejlépe se nenarodit!!! Dáša 1. 2. 2005 | 10:41
Na neco se umrit musi ne? sandra 29 9. 10. 2003 | 11:47
a nesouložit... a vůbec - nežít! Lukáš 9. 10. 2003 | 09:39
Jak se tomu vyhnout? Je to prosté!!! Nejíst, nepít, nekouřit! Láďa 9. 10. 2003 | 06:54

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Dnes | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…