Rakovinu žaludku a jícnu nezpůsobuje jen kouření

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Pokud se chcete vyvarovat onemocnění žaludku či jícnu, z něhož se může nakonec vyklubat i rakovina, měli byste se podle lékařů vzdát alkoholu, cigaret a také uzených potravin.

"Podařilo se nám dát dohromady ty nejriskantnější faktory, které vedou k rakovině žaludku a jícnu. Věřím, že tak mnoha lidem pomůžeme tomuto onemocnění předejít," uvedl doktor Lawrence S. Engel z newyorského Sloan-Ketteringova centra pro výzkum rakoviny.
Výzkumu se v letech 1993 – 1995 v Connecticutu, New Jersey a Washingtonu zúčastnilo 1143 pacientů postižených rakovinou jícnu či žaludku a 695 zdravých lidí.

"V případě rakoviny hltanu je nejriskantnějším faktorem nadváha. Ta vede ke vzniku rakoviny v jednačtyřiceti procentech. Na druhém místě je kouření, které se na rakovině podílí čtyřiceti procenty. Nejděsivější je pak kombinace obezity, kouření a snížené konzumace ovoce a zeleniny," konstatoval doktor Engel.
Alkohol je naopak nejrizikovějším faktorem při vzniku rakoviny jícnu. Ze všech karcinomů jícnu bylo dvaasedmdesát procent způsobeno pitím alkoholu. Kombinace pití a kouření stojí podle průzkumu za devadesáti procenty všech nádorových onemocnění jícnu.

U karcinomu žaludku hrálo nejvýznamnější roli kouření, které způsobilo vznik pětačtyřiceti procent všech nádorů. Pokud se ke kouření připojila také nadváha, pak touto kombinací rizikových faktorů vzniklo přes šestapadesát procent nádorů. Třetím nejčastějším negativním faktorem v rozvinutí rakoviny žaludku byla podle průzkumu konzumace uzených masných výrobků.(Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 4
Nejlépe se nenarodit!!! Dáša 1. 2. 2005 | 10:41
Na neco se umrit musi ne? sandra 29 9. 10. 2003 | 11:47
a nesouložit... a vůbec - nežít! Lukáš 9. 10. 2003 | 09:39
Jak se tomu vyhnout? Je to prosté!!! Nejíst, nepít, nekouřit! Láďa 9. 10. 2003 | 06:54

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…