Rakovinu žaludku a jícnu nezpůsobuje jen kouření

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Pokud se chcete vyvarovat onemocnění žaludku či jícnu, z něhož se může nakonec vyklubat i rakovina, měli byste se podle lékařů vzdát alkoholu, cigaret a také uzených potravin.

"Podařilo se nám dát dohromady ty nejriskantnější faktory, které vedou k rakovině žaludku a jícnu. Věřím, že tak mnoha lidem pomůžeme tomuto onemocnění předejít," uvedl doktor Lawrence S. Engel z newyorského Sloan-Ketteringova centra pro výzkum rakoviny.
Výzkumu se v letech 1993 – 1995 v Connecticutu, New Jersey a Washingtonu zúčastnilo 1143 pacientů postižených rakovinou jícnu či žaludku a 695 zdravých lidí.

"V případě rakoviny hltanu je nejriskantnějším faktorem nadváha. Ta vede ke vzniku rakoviny v jednačtyřiceti procentech. Na druhém místě je kouření, které se na rakovině podílí čtyřiceti procenty. Nejděsivější je pak kombinace obezity, kouření a snížené konzumace ovoce a zeleniny," konstatoval doktor Engel.
Alkohol je naopak nejrizikovějším faktorem při vzniku rakoviny jícnu. Ze všech karcinomů jícnu bylo dvaasedmdesát procent způsobeno pitím alkoholu. Kombinace pití a kouření stojí podle průzkumu za devadesáti procenty všech nádorových onemocnění jícnu.

U karcinomu žaludku hrálo nejvýznamnější roli kouření, které způsobilo vznik pětačtyřiceti procent všech nádorů. Pokud se ke kouření připojila také nadváha, pak touto kombinací rizikových faktorů vzniklo přes šestapadesát procent nádorů. Třetím nejčastějším negativním faktorem v rozvinutí rakoviny žaludku byla podle průzkumu konzumace uzených masných výrobků.(Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 4
Nejlépe se nenarodit!!! Dáša 1. 2. 2005 | 10:41
Na neco se umrit musi ne? sandra 29 9. 10. 2003 | 11:47
a nesouložit... a vůbec - nežít! Lukáš 9. 10. 2003 | 09:39
Jak se tomu vyhnout? Je to prosté!!! Nejíst, nepít, nekouřit! Láďa 9. 10. 2003 | 06:54

Další články z rubriky

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Dnes | 8 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…