Ranní nedospánky způsobuje zmutovaný gen

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Takzvaní skřivánci, kteří ráno nemohou dospat a v přímo nekřesťanském čase horečnou aktivitou ruší okolí, trpí podle vědců poruchou spánkového rytmu, jež postihuje zhruba jednoho ze tří stovek lidí. Stručně řečeno, předcházejí se jim jejich vnitřní hodiny.

Odborníkům z Kalifornské univerzity v San Francisku v čele s Ying-Hui Fuem se však nyní podařilo zjistit prapříčinu předbíhání a tím i narušování jednotlivých fází spánku, jež se vyznačují raným probuzením, po němž následuje ospalost provázená neschopností zůstat vzhůru v obvyklý čas a v inkriminované době plnit povinnosti vyplývající ze společenského zařazení.

Pokusy jednoznačně prokázaly, že tuto nemoc má na svědomí zcela specifický gen, respektive jeho mutace. Nachází se na chromozomu 17 a nese označení ck1 delta. Vědcům se ho podařilo vypátrat díky pečlivému vyšetření příslušníků rodinných klanů, u nichž se často vyskytoval zkoumaný spánkový syndrom. Jeho přenesení do organismu myší vyvolalo i u těchto hlodavců stejné příznaky.

Protikladný účinek se však projevil u ovocných mušek, jež podstoupily tutéž proceduru. Jejich vnitřní hodiny se začaly opožďovat a z pokusných tvorečků se naopak stávali zarputilí spáči. Ze studie, jež byla zveřejněna v časopise Nature, vyplynulo, že tzv. hodinový mechanismus savců a hmyzu sice obsahuje spoustu vzájemně si podobných bílkovin, nicméně metoda, jíž se uplatňuje, je v mnohém značně rozdílná. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…