Recept našich babiček potvrzují vědci: med léčí dětský kašel!

Recept našich babiček potvrzují vědci: med léčí dětský kašel!

Jedna kávová lžička medu na noc uleví dětem od kašle. Odborná studie potvrzuje, že naši potomci mají pak znatelně klidnější spánek.

Malé děti do pěti let, které trpí infekcemi horních cest dýchacích, kašlou méně často, když před spaním užívají 10 gramů včelího medu, tvrdí vědci.

Vysoký obsah antioxidantů v tomto produktu může být zdravější alternativou k nejrůznějším sirupům, jejichž účinnost mnohdy není ověřená a které mohou být i nebezpečné, pokud se jimi dítě nešťastnou náhodou předávkuje, uvádí se v odborném časopise Pediatrics.

Výzkumu izraelských vědců se zúčastnilo 300 dětí, které onemocněly zánětem horních cest dýchacích. Tři čtvrtiny z nich užívaly před spaním med z eukalyptu, citrusů nebo hluchavek, zbytek placebo.

"Dětem, které dostaly na noc med, se zdravotní stav ve srovnání s ostatními zlepšil téměř dvojnásobně ve všech kategoriích, které lékaři předem určili," uvádí se v publikaci.

Lékaři ale varují před podáváním medu novorozencům a kojencům do jednoho roku, protože zkažený med může ve výjimečných případech způsobit otravu botulinem, která je pro tak malé děti smrtelná.

ČTĚTE TAKÉ:
Vypasené celebrity: Ztloustli jsme, no a co?!

ČTĚTE TAKÉ:
Slavné modelky devadesátek- Jak se změnily a co dnes dělají?

Doporučujeme

Články odjinud