Recepty bohaté na vápník - pomazánky, saláty, hlavní jídla a dezerty

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Vápník hraje klíčovou roli nejen v prevenci proti vzniku osteoporózy. Rozhodně bychom neměli zanedbávat jeho příjem, ale právě naopak - vědomě jej zařazovat do jídelníčku, a to v dostatečném množství.



Pomazánky

Bylinková

1 měkký odtučněný tvaroh, 2 lžíce olivového oleje, lžíce sekaných bylinek (petrželka, bazalka, saturejka, apod.), sůl, troška bílého pepře.

Tvaroh ušleháme s olejem, vmícháme nadrobno nasekané bylinky a ochutíme solí a pepřem. Pokud bude pomazánka příliš hustá, přidáme 1-2 lžíce mléka.

Křenová

200 g žervé (nebo vanička tvarohu), kelímek zakysané smetany, 1-2 lžíce nastrouhaného křenu, sůl, vlašské ořechy a mandarinka na ozdobu.

Žervé umícháme se solí a smetanou, přidáme najemno nastrouhaný křen. Podáváme na plátcích veky nebo celozrnného pečiva, zdobíme půlkou vlašského ořechu a měsíčkem mandarinky.

Sýrová

50 g nivy, 50 g taveného sýra, 50 g žervé, 50 g olomouckých tvarůžků, 50 g eidamu nebo ementálu, 2 lžíce rostlinného tuku nebo másla, 1 cibule, sůl, pepř.

Eidam a nivu nastrouháme, cibuli nasekáme nadrobno. Tavený sýr, olomoucké tvarůžky, žervé a tuk ušleháme se solí a pepřem do pěny a přidáme nastrouhané sýry.



Saláty

Salát ze sójových bobů s jogurtem

250 g vařených sójových nebo konzervovaných bobů, 2 menší mrkve, 1 jablko, kelímek bílého jogurtu nebo zakysané smetany, sůl, petrželová nať.

Sójové boby necháme přes noc namočit, vodu slijeme a boby vaříme v čisté vodě doměkka. Přidáme najemno nastrouhanou mrkev, na kostičky nakrájené jablko, vmícháme jogurt nebo smetanu a podle chuti osolíme. Před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.


Cuketový salát s balkánským sýrem

½ kg malých cuket, 350 g cherry rajčat, svazek mladé cibulky i s natí, 100 g černých, vypeckovaných oliv, 200 g nastrouhaného balkánského sýra, 2 lžíce červeného vinného octa, 4 lžíce olivového oleje, čerstvá bazalka, sůl, pepř.

Cukety nakrájíme na menší proužky. Přelijeme je horkou osolenou vodou a necháme asi 3 minuty blanšírovat. Pak vodu slijeme, cukety necháme okapat a vložíme je do salátové mísy. Pak přidáme na kostičky nakrájená rajčata, na proužky nakrájenou cibulku, na půlku rozkrojené olivy a nasekanou bazalku. Ochutíme solí, pepřem, octem a olejem. Salát nakonec posypeme nastrouhaným sýrem.


Hlavní jídla



Flíčky s tuňákem

200 g fleků uvařených v osolené vodě, 1 plechovka tuňáka v rostlinném oleji, 2 jarní cibulky i s natí, 100 g tvrdého sýra, tuk na vymazání zapékací formy.

Cibulku nakrájíme i s natí na kolečka, slijeme přebytečný olej z konzervy. Flíčky promícháme s cibulí a tuňákem a dáme do tukem vymazané formy. Posypeme nastrouhaným sýrem a krátce zapečeme v troubě.

Nudle s mákem (tvarohem)

350 g těstovin, 250 g mletého máku (400 g tvarohu), 100 g cukru, 80 g másla
Těstoviny uvaříme, slijeme a promícháme s částí rozpuštěného másla. Podáváme buď s mákem a cukrem nebo s tvarohem.

Bramborové placky s tvarohem, nivou a špenátem

1 sáček bramborových knedlíků v prášku, 1 tvaroh, špetka soli, 80 g nivy, balíček mraženého špenátového protlaku, 1 vejce, lžička maizeny, 2 stroužky česneku, 3 polévkové lžíce mléka.

Bramborové těsto připravíme podle návodu, přisolíme a vmícháme tvaroh. Vypracujeme těsto, které vyválíme na pomoučeném vále na plát o výšce asi 5 mm. Rádýlkem vykrajujeme čtverce o rozměrech asi 5x5 cm. Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Podáváme posypané nivou a se špenátem.
Špenátový protlak rozehřejeme v hrnci a po provaření zahustíme směsí z maizeny, mléka, vejce, česneku, soli a pepře. Důkladně provaříme.


Dezerty



Jáhlový dezert s tvarohem

200 g horkých vařených jáhel, 250 g měkkého tvarohu, 3 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 100 ml mléka, 50 g loupaných mandlí, 200 g ananasu
Horké jáhly umixujeme spolu s vařícím mlékem, tvarohem a cukrem. Směs vlijeme do pohárů, ozdobíme ovocem a nasekanými mandlemi.

Tvarohový pohár s pudinkem

250 g tvarohu, sáček vanilkového pudinkového prášku, 250 ml mléka, 2-3 lžíce cukru, maliny
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme tuhý pudink. Ještě do horkého pudinku vmixujeme tvaroh. Polovinu směsi dáme do pohárů, nalijeme horké maliny, pak dáme další vrstvu směsi. Pohár ozdobíme čerstvými malinami.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz



Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

Včera | Mrazíky jsou tu a vlezlá zima dokáže na našem těle napáchat zlo. Trpí zejména pokožka a nejvíce ta,…

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

3. 12. | Reklama je mocným lákadlem, zvláště co se týče hubnutí v oblasti kritických partií. Chcete-li se…

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

3. 12. | Muži vědí, že máme rády kosmetiku a parfémy, jenže většinou naprosto netuší, co přesně z toho nám…

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

30. 11. | Všechny se snažíme mít ruce krásné, upravené, s dobrou manikúrou. Jenže daleko důležitější než…