Recepty z chřestu

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Zdraví

Říká se, že chřest je máslem mezi zeleninou, jeho chuť je totiž velmi jemná. Také je prý afrodiziakem, jeho sezóna právě probíhá, tak vyzkoušejte chřest i u vás doma.



Chřestová polévka s rajčaty



500 g chřestu
125 ml smetany
3 lžíce másla
1/2 lžičky cukru
2 ks rajčata
1 lžíce citrónová šťáva
špetka soli a pepře


Chřest omyjeme a oloupeme. Slupky vložíme do litru vařící osolené vody a 15 minut vaříme. Vývar scedíme. Chřest nakrájíme na kousky a osmažíme na másle. Posypeme cukrem, zalijeme vývarem a smetanou a vaříme asi 20 minut. Rajčata spaříme, oloupeme, dužinu nakrájíme na kostičky. Hlavičky chřestu vyjmeme z vývaru, zbylý chřest rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Polévku rozdělíme na talíře, do každé porce vložíme několik chřestových hlaviček a kousky rajčat.


Slaný chřestový koláč



Těsto:

200 g hladké mouky
20 g parmezánu čerstvě nastrouhaného
1 žloutek
50 ml olivový olej
5 - 6 studené vody
špetka soli

Na náplň:

750 g mladého zeleného chřestu
1 lžíce másla
2 vejce
250 ml smetany(nejlépe 40 % de luxe z Mlékárny Kunín)
50 nastrouhaného parmezánu
sůl
pepř
muškátový oříšek

Zpracované těsto vytvarujte jako kouli a zabalené ve fólii nechte alespoň 10 minut odpočívat v chladu. Chřestu oloupejte spodní část stonků a tuhé konce odstraňte. Vložte na 4 minuty do vroucí osolené vody a pak hned zchlaďte studenou. Troubu předehřejte na 220 °C. Čtvercovou nebo kulatou formu o rozměrech 20 x 20cm, nejlépe s odepínacím dnem, vymažte máslem a vyložte rozváleným těstem.

Vytvarujte vyšší okraje. Na těsto rozložte chřest, zalijte vejci rozšlehanými se smetanou, dobře okořeňte a posypte parmazánem. Teplotu trouby snižte o 20 °C, vložte koláč a pečte na střední příčce asi 40 minut, až těsto zezlátne a náplň zpevní.


Chřestový salát s kozím sýrem



800 g mladého zeleného chřestu
2 lžíce ořechového oleje
200 g žampionů
250 g cherry rajčátek
200 g cukety
2 lžíce balzamikového octa
štáva z 1/2 citrónu
1 lžíce medu
100 g kozího sýra
40 g opražených ořechů
1/2 svazku estragonu
sůl
pepř

Chřest omyjte, odřízněte hlavičky, stvoly rozkrojte a povařte 7 minut v osolené vodě. Nechte okapat. Rozehřejte 1 lžíci oleje a krátce na něm osmažte pokrájené houby. Osolte a opepřete. Do pánve přidejte rajčata, krátce osmažte, zakápněte octem. Směs přesuňte do mísy a promíchejte s chřestem a drobně pokrájenou cuketou. Ochuťte zálivkou prošlehanou z citronové šťávy, medu a zbylého oleje, posypte ořechy, lístky estragonu a plátky sýra.



Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!





Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Včera | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

18. 9. | Citron máme spojený s horkým čajem nebo naopak letní osvěžující citronádou. Toto ovoce nabušené…