Recepty z hub: Smaženice, karbanátky, houbové škvarky i guláš

| Autor: Tereza Langmajerová | Rubrika: Zdraví

Ta krása, když na člověka vykoukne z mechu hříbek. A ta nádhera, když se pak do něj zakousne. Přinášíme vám 14 skvělých houbových receptů.

Recepty z hub: Smaženice, karbanátky, houbové škvarky i guláš

Houbová smaženice

Smaženice je podzimní houbovou klasikou, kterou zvládne naprosto každý. Smaženici lze připravit z jakéhokoliv druhu hub (samozřejmě jen z těch, které znáte), můžete je smažit na másle i na sádle. S máslem bude smaženice jemnější, ale i na sádle bude její chuť dokonalá. Vyzkoušejte ji podle našeho receptu s vejci! Recept na Houbovou smaženici s vejci najdete ZDE

Houbičky 1
 

Houbový guláš

Houbový guláš patří mezi ty nejoblíbenější způsoby úpravy lesních hub. Je velmi snadný, rychle připravený a navíc levný. Zkuste osvědčený recept na houbový guláš na špeku s paprikou! Jako přílohu k němu doporučujeme chléb nebo těstoviny. Recept na Houbový guláš na špeku s paprikou najdete ZDE

Hovězí maso na houbách

Pro masožravce pak nabízíme variantu houbového guláše s hovězím masem a slaninou. Podávejte s rýží nebo s knedlíkem. Recept na Hovězí maso na houbách najdete ZDE

Houbičky 3
 

Houbové karbanátky

Vegetariáni určitě ocení houbové karbanátky bez masa. Výběr hub do karbanátků je na vás a na tom, co v lese zrovna najdete. Výborná je také hlíva ústřičná. Vyzkoušejte náš recept, podle kterého se vám houbové karbanátky zaručeně povedou! Recept na Houbové karbanátky najdete ZDE

Houbová polévka

To by nebyl ten správný podzim, kdybyste z čerstvých hub nepřipravili sytou houbovou polévku. Tato fantastická houbová polévka je krásně krémová a v chladném počasí velmi dobře zasytí. Recept na Houbovou polévku najdete ZDE

Kulajda

Pokud máte chuť na něco kyselejšího, vrhněte se na houbovou kulajdu. Je sytá natolik, že ji můžete podávat i jako samostatný hlavní chod! Recept na Kulajdu najdete ZDE

Bramboračka s houbami

Pokud vám syté smetanové polévky moc neříkají, zkuste houbovou bramboračku plnou kořenové zeleniny. Skvělá polévka, ve které můžete využít jak čerstvé, tak i sušené houby! Recept na Bramboračku s houbami najdete ZDE

Houbová omáčka

Sušené houby jsou skvělým pomocníkem i v různých houbových omáčkách. Houbová omáčka je výborným obědem i večeří, lze ji podávat s rýží, těstovinami i s houskovým knedlíkem. Jako jedna z mála omáček je velmi chutná i bez smetany! Recept na Houbovou omáčku najdete ZDE

Houbová čalamáda

Pokud se vám kromě hub doma urodilo i velké množství paprik, rozhodně vyzkoušejte tuto čalamádu. Hodí se skoro ke všemu! Je skvělá k těstovinám i jako omáčka na maso. Recept na Houbovou čalamádu najdete ZDE

Houbový kuba

Věděli jste, že houby kdysi hlavně v chudých rodinách nahrazovaly maso? Jestli máte náladu na nějaký klasický starý český recept, zkuste houbového kubu. Je výborný a dá se připravit jak z čerstvých, tak i sušených či mražených hub. Recept na Houbového kubu najdete ZDE

Houbové řízky

Jaké je nejoblíbenější houbové jídlo těch pravých houbařů? Jednoznačně houbové řízky. K těm jsou nejvhodnější velké pravé hřiby, bedly, růžovky nebo holubinky. Podívejte se na jejich úpravu s kořením! Recept na Houbové řízky najdete ZDE

Podívejte se na video s šéfkuchařem Radkem Davidem, který připravuje skvělý salát s houbami a kuřetem:

Houbová paštika

Jestli chcete své známé na nějaké slavnostnější příležitosti překvapit, připravte houbovou paštiku. I když zde není ani kousek jater, určitě je nezklamete! Hodí se jako večerní dip k pečivu a k vínu. Recept na Houbovou paštiku najdete ZDE

Houbičky 2
 

Houbové škvarky

Jsou pro vás klasické škvarky moc tučné? Zkuste variantu houbových škvarků z václavek! Jsou chutné na chlebu, ale i jen tak samotné, k večernímu zobání. Recept na Houbové škvarky najdete ZDE

Zavařování hub

A pokud je hub více než mnoho, dejte se do zavařování! Vyzkoušejte náš osvědčený recept na zavařené houby, při kterém se houby nerozvaří! Recept na Zavařování hub najdete ZDE

Houby na kyselo bez zavařování

Nakládání hub je ještě šetrnější metoda, jak uchovat dary lesa i několik měsíců. Zkuste houby naložit podle našeho receptu nakyselo. Doporučujeme využít jen zdravé, pevné a spíše mladší houby, staré a rozměklé raději nechte v lese. Můžete si být jistí, že jejich tvar a struktura zůstanou stejné! Recept na Houby na kyselo bez zavařování najdete ZDE

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Je vám cítit z úst? Tyto potraviny vás zbaví zápachu

Je vám cítit z úst? Tyto potraviny vás zbaví zápachu

Včera | Trápí vás častý zápach z úst, kterého se nemůžete zbavit, i když si pravidelně čistíte zuby,…

KŘEČOVÉ ŽÍLY: Kdy už je čas na chirurgický zákrok?

KŘEČOVÉ ŽÍLY: Kdy už je čas na chirurgický zákrok?

9. 12. | Konzervativní léčba je vhodná při lehčí formě varixů. Pokud je onemocnění ve vyšším stupni, je…

Chybí vám energie? Tyto potraviny jezte v zimě

Chybí vám energie? Tyto potraviny jezte v zimě

7. 12. | Venku pěkně přituhuje, a tak tělo musí vydat daleko víc energie, aby se zahřálo. Které potraviny a…

Zdravé vánoční cukroví: Zkuste upéct cukroví bez másla, cukru a mouky

Zdravé vánoční cukroví: Zkuste upéct cukroví bez másla, cukru a mouky

6. 12. | Málokdo si o Vánocích dokáže odepřít cukroví. Navíc většinu času trávíme na návštěvách, kde…