Recepty z jarní zeleniny: Vařte z rukoly, chřestu či špenátu

Recepty z jarní zeleniny: Vařte z rukoly, chřestu či špenátu

Zeleninu sice koupíme celoročně, ale konečně je na pultech obchodů i místní zelenina, která je čerstvá a svěží. Ideální čas začít vařit ze špenátu, medvědího česneku nebo třeba i rukoly a ředkviček. Inspirujte se našimi jarními recepty!

Špenátové recepty

Listový špenát můžeme sice v obchodech sehnat celoročně, a to jak čerstvý, tak i mražený, ale jeho zelená barva nejvíce ladí s jarem. V mnoha receptech hraje hlavní roli, někde funguje pouze jako doplnění pro osvěžení a barvu. Výborná je například špenátová polévka, špenát ale můžete použít i jako náplň do palačinek nebo slaného špenátového závinu se slaninou a sýrem.

Pokud vás láká slané pečení, přidejte špenát do nádivky nebo do slaného koláče s kozím sýrem.

(Konkrétní recept najdete vždy po kliknutí na zvýrazněné slovo  název pokrmu.)

Chřestové recepty

Chřest je doslova symbolem jara, jeho sezóna trvá zhruba od poloviny dubna do konce června. Dá se samozřejmě sehnat i později, ale tento chřest se k nám musí dovážet, a je tedy méně čerstvý. Čerstvě sklizený bílý chřest poznáte podle pevných konců s lesklým povrchem. Při naříznutí z něho vytéká bílá tekutina. Z chřestu je výborná známá chřestová polévka, která uspokojí i náročné, milovníci koláčů zase ocení slaný koláč s chřestem. Chřest můžete zpracovat i jednoduše, například do salátů.

Medvědí česnek

Sezóna medvědího česneku začíná v březnu a končí v okamžiku, kdy rostlina začíná kvést. Má velmi silné aroma, které poznáte i na omak. A která jídla jsou s jeho typickým aroma nejlepší? Jeho využití je velmi mnohostranné, ochutí jakékoliv jídlo. Dá se přidat do polévky nebo rizota, určitě oceníte máslo s medvědím česnekem nebo omeletu ochucenou touto bylinkou. Medvědí česnek lze použít pro pesto z medvědího česneku, které velmi silně voní a skvěle chutná třeba s těstovinami.

Recepty z ředkvičky

Ředkvičky jsou výborným zdrojem vitamínu C a jsou vhodným společníkem i při hubnutí. Mají totiž velmi nízkou kalorickou hodnotu. Ty nejčerstvější chutnají pálivě, někdy vodově, závisí to na počasí a kvalitě půdy. Výborná je ředkvičková pomazánka s tvarohem nebo ředkvičkový salát s bramborem. Jedlé jsou dokonce i listy ředkviček. Z těch můžete připravit pesto.

Rukola

Rukola je skvělým doplňkem do salátů, protože má skvělou pikantní chuť. Výborný je třeba rukolový salát se ztraceným vejcem, chutná skvěle také s mangem a pikantní zálivkou. Pokud se vám urodí rukoly tolik, že nebudete vědět, co s ní, určitě zkuste rukolovou polévku.

Recepty z hrášku

Hrášek je doslova vitamínová bomba. Už půl hrnku obsahuje víc než 20 % vitamínu C. Půl hrníčku zeleného hrášku obsahuje více než 20 % denní dávky vitamínu C, navíc obsahuje také vlákninu a bílkoviny. Ideální je dát si hrášek jako přílohu, velmi dobrý je hrášek podušený na másle, výborná je také hrášková polévka. Tu můžete kombinovat různě, zkuste třeba hrášek s pórkem nebo hrášek se slaninou.

Čtěte také: V hlavní roli čerstvý hrášek: Vyzkoušejte z něj třeba rizoto!

Doporučujeme

Články odjinud