Redakce vyzkoušela horkou novinku ve fitness: Kinesis

Redakce vyzkoušela horkou novinku ve fitness: Kinesis

Pokud nemáte rádi klasickou posilovnu, skupinové hodiny pilates vám také nic neříkají, a přesto byste si rádi zpevnili a vytvarovali postavu, je pro vás novinka ve fitness Technogym Kinesis to pravé.

Technogym Kinesis je systém, který umožňuje komplexní procvičení celého těla na čtyřech specifických modulech, jež jsou přichyceny na speciální stěně. Díky odstředivé síle zapojíte především hluboké svalstvo. Stovky různých základních cviků, pohybů a jejich vzájemné kombinace se hodí jak pro profesionální sportovce, tak pro začátečníky, cviky jsou vhodné i v rámci rehabilitace.

Výsledkem pravidelného cvičení je přirozený postoj a výborná koordinace pohybů. Trénink na Kinesis zlepšuje reflexy a ovládání těla, sílu, výkon, flexibilitu a vytrvalost. Ze začátku je určitě dobré cvičit za přítomnosti trenéra, který vám vysvětlí, jak cviky správně provádět, abyste si neublížili.

---

Redakční test

Naše redaktorka cvičení na vlastní kůži vyzkoušela, a byť jsou cviky na první pohled jednoduché a na provedení nenáročné, o to víc jsou efektivní.

Ocenila, že cvičení je variabilní a snadno si tak můžete sami regulovat intenzitu a zaměření tréninku. V průběhu většiny prováděných cviků je třeba opravdu zapojit vnitřní hloubkové svalstvo, tzv. „core“, které je pro správné držení těla a posílení břišních a zádových svalů klíčové, takže i když právě posilujete třeba jen ruce, vaše tělo pracuje na 100 % i v oblastech, které zdánlivě nejsou zapojené.

Díky systému Kinesis procvičíte celé tělo, skvěle se protáhnete a zpevníte vnitřní svaly. Intenzita, délka a začátek tréninku jsou čistě jen na vás. Už nemusíte být odkázáni na začátky skupinových hodin.

Přinášíme pár ukázek s trenérkou Ditou z pražského Fitness Euforie, které vám přiblíží novinku Kinesis a pár základních cviků.

Cviky na stehna

Nohy představují jednu z nejzanedbávanějších partií těla. Většina začátečníků se věnuje spíše horní polovině těla, nejníže dojdou ke spodní části břicha, maximálně hýždě. Ale nohy se vynechávají, přitom je důležité mít krásně zpevněné stehna. Jedním z nejúčinnějších cviků jsou výpady. • Správné provedení: výdech při pohybu nahoru, nádech při pohybu dolu, přední noha ohnuta v pravém úhlu, Pozor! Koleno přední nohy nesmí svírat ostrý úhel!

Nejčastější chyby: • neúplné provedení, je potřeba jít až do úrovně, kdy je vrchní část stehen vodorovně s podlahou • nezaklánět se

Tipy: • výpady můžeme cvičit buď střídavě každou nohou • nebo udělat x opakování na jednu stranu a pak na druhou • Zapojené svaly: kvadriceps (čtyřhlavý stehenní sval), asistující svaly: gluteus (hýžďový sval) hamstringy (svaly zadní strany stehna) Se zapojením již zmíněného Kinesis můžeme zapojit kromě spodní poloviny těla i horní partie. • Důležité je zvolit vhodnou zátěž, překřížit lanka a společně s výpadem jdou paže z předpažení do upažení. Zapojíme tak hluboký stabilizační systém (břišní svaly, záda) a zadní stranu paží. Díky jednomu cviku na Kinesis zapojíte komplexně celé tělo.

Nejčastější chyby: • Stejné jako u výpadů • nepředsouvat hlavu, ramena tlačit od uší směrem dolů

Cviky na lýtka

Na tvarování lýtek je nejvhodnější obyčejné švihadlo nebo běh, pokud nic z toho nepomáhá, nebo pokud to není váš šálek kávy, doporučujeme cvičit výpony, nejprve bez zátěže a větší počet opakování a postupně přidávat zátěž.

• U Kinesis můžeme opět zapojit lýtka plus přidat i jinou partii těla. • Z lehkého podřepu jdeme do výponu, paže přes pokrčení do vzpažení.

Nejčastější chyby: • zvedání ramen, je důležité je neustále tlačit od uší směrem dolů.

Tip: • Lýtka patří mezi tonické svaly a je důležité je potahovat, stejně jako hamstringy (zadní strana stehen)

Břicho

Břišní svaly jsou svaly s tendencí k oslabení (ochabnutí). Jde o problémové partie, u kterých není lehké vidět výsledky. Základem správného a efektivního posilování je zvládnutí zapojení a zpevnění hlubokého stabilizačního systému a správného dýchání. • Pokud zvládnete jednoduché cviky na podložce a hmotnost trupu již nestačí, můžete přejít k větší zátěži. • Na hrudník si přiložíte pás, zvolíte zátěž a zvedáte trup směrem vzhůru. Výdech směrem nahoru.

Nejčastější chyby: • špatná zátěž, pokud zvolíte moc velkou, svaly, které budete přetěžovat, nebudou břišní svaly, ale zádové, což je nežádoucí.

Tip: • Před posilováním břišních svalů je nutné protáhnout bederní vzpřimovače.

Doporučujeme

Články odjinud