Revoluční tučná dieta

| Autor: MS | Rubrika: Zdraví

Většina běžných diet je založena na snížení množství tuku v potravě. Kdo by věřil tomu, že lze zhubnout opačně - zvýšením obsahu tuků v potravě.

Revoluční tučná dieta


Většina běžných diet je založena na snížení množství tuku v
potravě. Kdo by věřil tomu, že lze zhubnout opačně -  zvýšením
obsahu tuků v potravě
.


Již v roce 1970 objevil dr. Robert Atkins zajímavou dietu založenou na snížení
příjmu cukrů a zvýšení množství tuků a bílkovin. Základem diety je
teorie, že většina lidí s nadváhou konzumuje příliš sacharidů. Podle
Atkinse je nutné rozsah cukrů v potravě snížit a naopak zvýšit množství
tuků a bílkovin.

Sacharidy v potravě zvyšují produkci inzulínu, ten přispívá ke zvýšení
hmotnosti a hladu. Snížením příjmu cukrů a zvýšením tuků dojde k lepšímu
spalování přebytečného zásobního tuku.

Podle dr. Atkinse, podle něhož byla dieta pojmenována Atkinsova, zlepší
taková dieta i paměň, kardiovaskulární systém a celkové zdraví.


Princip diety:

Velkým snížením příjmu sacharidů se organizmus dostává do ketózy.
Aby tělo získalo dostatek energie, musí při nedostatku cukrů ( které jsou
hlavní zdroj energie v potravě) spalovat tuk. Při spalování tuků vznikají
ketony, zdroj energie. Při ketóze také máme menší hlad. Tělo tedy začne
používat jako svůj primární, hlavní zdroj energie místo cukrů tuk. Tuk,
který je zásobní (břicho, hýždě). Výsledek? Hubnutí.


Co se děje, když přijímáme příliš cukrů?

Cukr se rychle vstřebává jako glukóza ze zažívacího ústrojí. Vysoká
hladina glukózy v krvi působí jako okamžitý zdroj energie. Vytvořený
inzulín uloží část cukru do jater a svalů jako zásobárnu energie. Ta nám
pak postačí a není třeba spalovat uložený tuk.

Potraviny s vysokým obsahem cukru mohou způsobit prudké zvýšení hladiny
cukru v těle (glykémie) a následně příliš nízkou (hypoglykémie). Tyto
stavy jsou způsobeny nepřipraveností trávicího ústrojí na takové množství
cukru v průmyslových výrobcích. Podle dr. Atkinsona vede toto kolísání
hladiny cukru k metabolickým poruchám.


Potraviny vhodné pro Atkinsovu dietu


Jíst lze téměř vše, jen je třeba dodržet běžné zásady střídmosti
a vyváženosti stravy.


Důležitý je ale seznam potravin, které nejsou povolené.


- rafinovaný cukr

- mléko

- bílá rýže

- bílá mouka

- těstoviny

- pečivo z bílé mouky

- ovoce

- minimální povolená konzumace zeleniny

- alkohol


Další doporučení



  • Sacharidy v prvních 2 týdnech lze přijímat nejvíce v množství
    20 g denně, poté nejvíce 40 g denně

  • Je povoleno jíst v podstatě pouze bílkoviny a tuk: maso, vejce, „běžný“
    sýr, ryby, máslo, na saláty olivový olej

  • Doporučuje se užívat vitamínové doplňky (nedostatek vitamínů přítomných
    v ovoci a zelenině)

  • Během doby dieta snižuje chuň k jídlu

  • Někteří jedinci potřebují fyzickou aktivitu

  • V této dietě nepočítáme kalorie, které přijímáme ve vyšším množství
    než před dietou ani velikost porcí.

  • Po prvních 2 týdnech je povoleno zvýšit množství cukrů, ale po
    celou dobu diety tedy po celý život jsou zakázány některé potraviny
    obsahující sacharidy (viz výše).


Některé problémy a poznatky



  • Nedostatek cukrů může způsobit problémy ( např. mozek potřebuje
    glukózu jako rychlý energetický zdroj pro svou činnost a získat energii
    přeměnou z tuků a bílkovin trvá delší dobu)

  • Tuky poskytují méně hodnotnou energii než cukry, spaluje se méně
    kalorií, více než tuk se ztrácí svalová hmota

  • Spalováním tuků vznikají ketony, které tlumí chuň k jídlu. Mírná,
    podle Atkinsona prospěšná hladina ketonů, může vést až k životuhrožujícím
    stavům, známým u diabetiků a lidí držících dlouhodobou hladovku.
    Objevují se nežádoucí účinky, ztráta energie, únava, nucení na
    zvracení, ztráta tekutin, bolesti hlavy, zácpa.

  • Nemocní s cukrovkou, ledvinami nebo srdcem by se měli této diety
    vyvarovat

  • Množství nasycených tuků vede ke zvýšenému riziku srdečních
    onemocnění

  • Málo zeleniny, žádné ovoce a celozrnných obilnin způsobuje
    nedostatek vitamínů, minerálních látek, vlákniny, vápníku,
    antioxidantů a dochází k poškození ledvin.

  • Vysoký příjem tuků zvyšuje cholesterol a další tuky

  • Glykogen váže vodu (1g glykogenu asi 3 g vody). Hubnutí je způsobeno tím,
    že při spotřebě glykogenu ( zásobního cukru) při nedostatku cukrů v
    dietě se ztrácí s glykogenem též voda, která je příčinou hubnutí

  • Cukry samy o sobě nejsou špatné, problém je ve vysoké konzumaci cukrů
    a v přejídání

  • Dieta není vhodná pro vegetariány

  • Dietní plán, recepty a vzorové jídelníčky jsou obsaženy v knize, tu
    je možné zakoupit i u nás. kterou je nutné za tímto účelem zakoupit.


Více informací můžete získat (bohužel jen v AJ) přímo na stránkách Atkinsnova
centra
..


autor: Michal


Další články z rubriky

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

5. 12. | Mrazíky jsou tu a vlezlá zima dokáže na našem těle napáchat zlo. Trpí zejména pokožka a nejvíce ta,…

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

3. 12. | Reklama je mocným lákadlem, zvláště co se týče hubnutí v oblasti kritických partií. Chcete-li se…

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

3. 12. | Muži vědí, že máme rády kosmetiku a parfémy, jenže většinou naprosto netuší, co přesně z toho nám…

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

30. 11. | Všechny se snažíme mít ruce krásné, upravené, s dobrou manikúrou. Jenže daleko důležitější než…