Rolling: Převálcujete bolest i únavu

Rolling: Převálcujete bolest i únavu

Kdo by si nechtěl užívat služeb soukromého maséra dle libosti a navíc zadarmo. S rollingem se vám přání „léčit se masáží“ v pohodlí domova splní i několikrát za týden.

Máme je všichni, a přece o nich víme žalostně málo. Fascie – kolagenová vlákna obalující svaly a klouby – jsou pro naše zdraví mnohem důležitější, než se na první pohled zdá. Třímilimetrová vrstva složena z elastinu, kolagenu, vazivových buněk a nervových zakončení nejen chrání, nýbrž také přenáší citlivé informace včetně bolesti. Fascie se tedy velmi zřetelně ozvou při špatném držení těla, po dlouhodobém nedostatku pohybu nebo po přetížení. Jednotlivá vlákna se slepí dohromady a vytvoří zatuhlé uzly. Následkem je omezený pohyb svalů, kloubů a výrazná bolest. Nejčastěji bývají postiženy horní trapézy, paže a záda (hlavně oblast bederní páteře). A právě rolling uvolňuje slepení mezi svalovými vlákny a fasciemi. Prohřívá svaly a zvyšuje průtok krve měkkými tkáněmi. Tato technika ve fasciích rozhýbe stagnující tekutinu, naplní je novou vodou a tím je zregeneruje.

Válení je v módě

Při rollingu využíváme pěnový válec, jehož průměr je alespoň 15 a délka minimálně 90 centimetrů. S těmito rozměry dojde k dostatečnému působení na daný sval.

Svoji roli hraje také hustota pěny. Čím tvrdší válec máme, tím intenzivnější tlak na fascie vyvineme. Po krátkém zahřátí zaujmeme předepsanou pozici a váhou vlastního těla rolujeme danou oblast (například stehna) na válci.

Po třiceti opakováních (v případě bolesti i méně) pak přejdeme k další partii, až projedeme všechny, jež jsou zatuhlé. Svým svalům tak poskytneme skvělou službu v klidu domova. Doporučuji však absolvovat speciální zaškolení s lektorem, který vám také při zdravotních potížích může sestavit individuální program.

Dobrou zprávou je, že se do rollingu mohou pustit všechny věkové skupiny. Hlavně od čtyřicítky nahoru přináší pohyb na válci stálou pohodu ve svalech a funkční pohybový aparát později v seniorském věku. Rollingu se nemusejí obávat ani osoby s nadváhou, omezenou pohyblivostí (například po zraněních a operacích) nebo s chronickými bolestmi (pokud stav nevyžaduje lékařské ošetření). Do svého tréninkového programu by jej měli zařadit i aktivní sportovci, kteří rolováním uvolní namožené svaly, zmírní bolest po výkonu a také předejdou úrazům při tréninku, závodech či zápasech.

Jsme tak staří jako naše fascie

S přibývajícím věkem vazivová tkáň ztrácí tekutiny a začíná chátrat. Pracujete-li s válci dvakrát až třikrát týdně, zpomalíte stárnutí organismu. Rolováním vypustíte nahromaděný stres ze svalů a omladíte fascie životodárnou hydratací. Vstoupí tak do nich mnohem více kyslíku, živin a čerstvé krve, což ve svém těle zaregistrujete jako příliv nové energie. Ženy dostanou i bonus navíc. Zlepšením krevního oběhu a metabolismu zaznamenají postupnou eliminaci celulitidy.

I když jste na štíru s časem, rolling bezpochyby zvládnete. Postačí vám na něj pouhých 15 minut.

Účinnost rollingu vás přesvědčí hned po první lekci. Ucítíte lepší svalovou flexibilitu, větší rozsah pohybu a vaše svaly si ulehčeně vydechnou od napětí a nemilosrdné bolesti.

Doporučujeme

Články odjinud