Rozhovor s Petrou Lamschovou autorkou knihy Jídlo jako životní styl III.

Rozhovor s Petrou Lamschovou autorkou knihy Jídlo jako životní styl III.

Petra Lamschová a Petr Havlíček připravili již třetí díl publikace Jídlo jako životní styl. Jak sami říkají, na závěr této trilogie „nečekejte návod, jak hubnout, ale spíše jak se jídla přestat bát a užít si ho“. Recepty jsou tedy zaměřeny na zdravá jídla, která vám dodají potřebnou energii, a zároveň se seznámíte s tipy, jak si jídlo užít, jak si vybírat laskominy v obchodě, užít si atmosféru vaření a opravdu si pochutnat.

Kniha vyšla opět ve spolupráci s výživovým poradcem Petrem Havlíčkem. Čtenářská veřejnost si vás už jako tvůrčí dvojici spojuje, dokonce se již míní, že sama zastáváš úlohu výživové poradkyně. Jak máte tedy role při tvorbě knihy rozděleny?

Tak že bych já začala radit a Petr psát a vymýšlet? nedávno mě někdo o radu opravdu požádal, ale když jde o zdraví, tak jsem stále jenom laik. Můžu mít přehled o světových dietách, ale jídelníček namíru stále nespočítám. A jak je tomu u našich společných knih s Petrem? No, já ho stále honím a něco po něm chci a on jako správný chlap a trošku umělec odolává. Ne, vážně - já většinou vymýšlím, zařizuji, produkuji, píši recepty, kladu otázky a Petr počítá, vyhazuje suroviny, já mu na to odpovídám, že takhle by to nešlo, protože, když mi vyhodí ze salátu olej, tak se nerozpustí vitaminy a nebude to mít chuť, a když vyhodí z koláče mouku a vajíčka, tak to prostě nepůjde upéct. Ale nakonec se vždycky shodneme, všechno doladíme a výsledek pak všichni mohou přečíst, prozkoumat a vyzkoušet.

V knize odpovídáte asi především na častý postesk dietářů, že už si nikdy opravdu nepochutnají. Jaké zdravé a chutné recepty jste tedy připravili?

My jsme to tentokráte právě udělali jinak. Chtěli jsme se vyhnout slovu dieta a hubnutí. Tahle kniha je spíš pro ty, které jídlo baví. Nebo bychom rádi, aby je bavilo. Aby se rádi scházeli s rodinou a přáteli, vařili a nakupovali a na jídlu si pochutnávali. My totiž nevaříme nic nesoleného, neochuceného, nevzhledného, naše jídla jsou normální a k tomu ještě zdravá. A vařil podle nich na našem křtu i šéfkuchař a neošklíbal se, ba naopak si lebedil, že je co vařit! No uznejte, co je nechutného na flan steaku, na kuřeti na rozmarýnu, na švestkách v prošutu?

Dobrá, jídla se tedy nikdo bát nemusí, naopak měli bychom si na něm pochutnávat a zbytečně se neomezovat. To je nový trend v oblasti zdravé výživy?

Já myslím, že nových trendů, zvláště v oblasti diet, je spousta. Vždy někdo něco vymyslí, je to hit, všichni se to snaží vyzkoušet, ale po nějakých pár týdnech je to přestane bavit. Pokud o jídle člověk přemýšlí, tak zjistí, že na něm není nic špatného, a že i vařit a jíst se dá zdravě a chutně. Pokud by se tohle stalo novým trendem a my bychom k tomu přispěli naší knihou, pak bych byla opravdu šťastná, protože bych nedělala svou práci zbytečně. A ona to přece není tak špatná představa pochutnat si na zdravém jídle a nepřemýšlet o tom, jakou šunku si dnes koupím, ale rovnou sáhnout po té kvalitní, ne?

Klepněte pro větší obrázek

Knihu můžete zakoupit zde.

Doporučujeme

Články odjinud