Rozmarýnový olej může výrazně zlepšit dlouhodobou paměť

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

O zázračných účinících rozmarýnu na paměť psal už William Shakespeare. Vědci na počátku jednadvacátého století jeho tvrzení podložili experimentálními důkazy. Po čichání rozmarýnového oleje dojde skutečně k posílení paměti až o pětasedmdesát procent. A pravidelné vdechování esence této byliny posiluje paměť s ohledem na činy v budoucnosti. Člověk nezapomíná užívat léky či popřát blízkému k narozeninám.

Rozmarýnový olej může výrazně zlepšit dlouhodobou paměť

„Chtěli jsme získat další důkazy k našim předchozím výzkumům, podle nichž aroma rozmarýnu zlepšuje dlouhodobou paměť a schopnost počítat. V této studii jsme se zaměřili na paměť týkající se budoucnosti, což je schopnost pamatovat si činy a události, které mají nastat a které musíme vykonat v přesném čase. To je pro každodenní fungování nesmírně důležité,“ tvrdí k výzkumu doktor Mark Moss z Northumbria University.

Vědci v experimentální studii zjistili, že účinnou složkou v rozmarýnu je zřejmě 1,8-cineol. U osob vdechujících esenci této byliny byla prokázána jeho zvýšená hladina v krvi a zároveň tito jedinci měli o šedesát až pětasedmdesát procent lepší výsledky v testech dlouhodobé a prospektivní paměti.

Další články z rubriky

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Dnes | 8 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…