Rozmarýnový olej může výrazně zlepšit dlouhodobou paměť

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

O zázračných účinících rozmarýnu na paměť psal už William Shakespeare. Vědci na počátku jednadvacátého století jeho tvrzení podložili experimentálními důkazy. Po čichání rozmarýnového oleje dojde skutečně k posílení paměti až o pětasedmdesát procent. A pravidelné vdechování esence této byliny posiluje paměť s ohledem na činy v budoucnosti. Člověk nezapomíná užívat léky či popřát blízkému k narozeninám.

Rozmarýnový olej může výrazně zlepšit dlouhodobou paměť

„Chtěli jsme získat další důkazy k našim předchozím výzkumům, podle nichž aroma rozmarýnu zlepšuje dlouhodobou paměť a schopnost počítat. V této studii jsme se zaměřili na paměť týkající se budoucnosti, což je schopnost pamatovat si činy a události, které mají nastat a které musíme vykonat v přesném čase. To je pro každodenní fungování nesmírně důležité,“ tvrdí k výzkumu doktor Mark Moss z Northumbria University.

Vědci v experimentální studii zjistili, že účinnou složkou v rozmarýnu je zřejmě 1,8-cineol. U osob vdechujících esenci této byliny byla prokázána jeho zvýšená hladina v krvi a zároveň tito jedinci měli o šedesát až pětasedmdesát procent lepší výsledky v testech dlouhodobé a prospektivní paměti.

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. 2017 | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. 2017 | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Dnes | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…