Rozplácnutý komár ohrožuje zdraví

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Zadostiučinění, jež se dostaví poté, když se podaří šikovně mířeným plácnutím zbavit života komára sajícího krev, se může proměnit v nebezpečné zahrávání si se zdravím. Tvrdí to alespoň vědci z newyorské Albert Einstein College of Medicine.

Lékařskému týmu se totiž podařilo prokázat, že organismus komára obsahuje patogenní bakterie Brachiola algerae, které se do lidského těla dostávají prostřednictvím kůže. V této souvislosti připomněli případ smrtelného onemocnění sedmapadesátileté pacientky, která se nakazila právě tímto způsobem. Na rozdíl od původce malárie, jenž přenáší infekci slinami, tekutiny z rozmáčknutého agresora "vsakují" samovolně do pokožky.

Doporučení vědců, aby se lidé komářím útokům bránili tím, že je budou zahánět nebo odstraňovat cvrnknutím, přijali někteří jejich kolegové značně skepticky. Vadí jim především nedostatek solidního vědeckého základu.

Například expert z coloradské centrály pro kontrolu nemocí Roger Nasci tvrdí, že se tento druh hmyzu nedá definitivně zahnat. Neustále se vrací k vyhlédnuté oběti a dožaduje se své porce krve. Vytrvalé jsou zejména samičky. A v silách žádného člověka není, aby byl v permanentní pohotovosti a neustále se kontroloval.

Profesor lékařské entomologie z Londýnského institutu hygieny a tropické medicíny Chris Curtis považuje celý tento výzkum víceméně za bouři ve sklenici vody. Pravděpodobnost nákazy je podle jeho mínění mizivě nízká, nicméně připouští, že ji nelze vyloučit. (Plus)

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…