Rozplácnutý komár ohrožuje zdraví

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Zadostiučinění, jež se dostaví poté, když se podaří šikovně mířeným plácnutím zbavit života komára sajícího krev, se může proměnit v nebezpečné zahrávání si se zdravím. Tvrdí to alespoň vědci z newyorské Albert Einstein College of Medicine.

Lékařskému týmu se totiž podařilo prokázat, že organismus komára obsahuje patogenní bakterie Brachiola algerae, které se do lidského těla dostávají prostřednictvím kůže. V této souvislosti připomněli případ smrtelného onemocnění sedmapadesátileté pacientky, která se nakazila právě tímto způsobem. Na rozdíl od původce malárie, jenž přenáší infekci slinami, tekutiny z rozmáčknutého agresora "vsakují" samovolně do pokožky.

Doporučení vědců, aby se lidé komářím útokům bránili tím, že je budou zahánět nebo odstraňovat cvrnknutím, přijali někteří jejich kolegové značně skepticky. Vadí jim především nedostatek solidního vědeckého základu.

Například expert z coloradské centrály pro kontrolu nemocí Roger Nasci tvrdí, že se tento druh hmyzu nedá definitivně zahnat. Neustále se vrací k vyhlédnuté oběti a dožaduje se své porce krve. Vytrvalé jsou zejména samičky. A v silách žádného člověka není, aby byl v permanentní pohotovosti a neustále se kontroloval.

Profesor lékařské entomologie z Londýnského institutu hygieny a tropické medicíny Chris Curtis považuje celý tento výzkum víceméně za bouři ve sklenici vody. Pravděpodobnost nákazy je podle jeho mínění mizivě nízká, nicméně připouští, že ji nelze vyloučit. (Plus)

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Dnes | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…