Rozvoj Alzheimerovy choroby může spustit pocit osamění, nikoli samota

Rozvoj Alzheimerovy choroby může spustit pocit osamění, nikoli samota

Neurologové zkoumají rizika rozvoje neléčitelné Alzheimerovy choroby už přes dvacet let. Snaží se preventivně podchytit onemocnění, jehož léčba je složitá a fatální důsledky nezvratitelné. Dlouho se ví, že negativně na zdraví mozku působí samota a že lidé mající málo kontaktů s druhými onemocní Alzheimerovou chorobou častěji. Onemocnět však mohou i ti, kteří mají zdánlivě přátel a známých dostatek.

Podle nizozemských vědců totiž není rozhodující samota jako taková, ale psychický pocit osamění. A ten může mít člověk i uprostřed poměrně bohatého kroužku známých a přátel. Jeho mozek je v tom případě ohrožen Alzheimerovou chorobou dvaapůlkrát více.

Z nizozemského výzkumu vyplývá, že mezi lidmi žijícími v osamění onemocní demencí každý desátý, mezi těmi žijícími v rodině, s přáteli či v početné společnosti jen každý dvacátý. To je tedy dvakrát méně.

Zajímavá jsou ale jiná čísla. Mezi těmi, kdo uváděli, že se cítí osaměle (ačkoli mohli žít v rodině či mezi přáteli), onemocnělo demencí 13,4 procenta osob. Ale mezi osobami, které se necítily osaměle bez ohledu na to, zda samy skutečně žily, onemocnělo demencí jen 5,7 procenta případů – tedy dvaapůlkrát méně.

„Pocit osamění je tak významnějším rizikovým faktorem než samota jako taková,“ tvrdí neurologové z Amsterdamu.

Doporučujeme

Články odjinud