Ruční přístroje na tetování ohrožují zdraví

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Tetování je stále ve značné oblibě. Další a další studie však prokazují, že ruční přístroje na tetování nejsou zcela bezpečné. Po ročním výzkumu dospěli britští odborníci k přesvědčení, že jehly a stříkací pistole využívané při vytváření ornamentů a obrazců v kůži nelze vždycky zcela dokonale vyčistit.

Ačkoli se jehla po každém zákazníkovi vymění, část pigmentu a tělesných tekutin v jiné části přístroje zůstává, a mohou dalšího zájemce o tuto službu infikovat.

"V momentě, kdy se může pigment mísit s krví a tělesnými tekutinami a být zanesen do těla dalšího klienta, hrozí riziko přenosu viru HIV nebo žloutenky. Je trochu smutné, že o tomto riziku nejsou informováni ani zákazníci salónů, ani jejich provozovatelé. Žádný salón nebyl technicky vybavený natolik, aby přenosu infekce dokázal zabránit. Bohužel, nebezpečné není jen tetování, ale i permanentní make-up," tvrdí doktorka Helen Thackrayová, která se prověřováním tetovacích pistolí zabývala.


"Nechci nikoho příliš strašit, ale náš tým zkoumal na jednadvacet různých typů přístrojů, které se lišily designem a konstrukci. Dospěli jsme k závěru, že jsou sice některé přístroje horší, jiné lepší, ale zcela nelze vyčistit žádný. Je třeba si uvědomit, že žloutenka typu B a typu C a také virus HIV jsou natolik nebezpečné a hlavně snadno přenositelné, že je běžné dezinfekce a opatření nezlikvidují," varoval lidi toužící po těžko odstranitelné barevné ozdobě na kůži profesor Norman Noah. (Korzo)

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…