Růst zhoubného melanomu může zastavit biologická léčba

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Melanom je zhoubný nádor kůže způsobený nekontrolovatelným růstem pigmentových buněk. Mezi nové metody boje s tímto zdravotním problémem patří biologická léčba. Ta buď využívá látky vyrobené přirozeně v těle, nebo mění chemické pochody v nádorových buňkách.



www.ulekare.cz

Zlatým standardem v léčbě melanomů je chirurgické odstranění nádoru. Stále častěji se začíná prosazovat i tzv. aktinoterapie, kdy se ozařují zejména postižené spádové mízní uzliny. Nově se začíná používat biologická terapie. Od "klasické" léčby se liší tím, že působí jen v místě, kde má. Proto se také nazývá cílená léčba.

Léčba, která cílí přesně

Biologická léčba dokáže s nádorem mnohé:

* oslabit růstové schopnosti nádorových buněk,

* posílit vlastní imunitní systém k ničení nádorových buněk,

* označit nádorové buňky, aby byly dobře rozpoznatelné vlastním imunitním systémem,

* zabránit šíření nádorových buněk.

Látek užívaných k cílené léčbě v boji s melanomem je několik a různě se aplikují. Mohou být podávány do žíly nebo pod kůži v podobě injekcí nebo polykat v tabletách. Dalším typem biologické léčby melanomu jsou vakcíny. Tato léčba je stále experimentální.

I skvělá léčba má své vedlejší účinky

Každá léčba má nežádoucí účinky. Výjimkou není ani léčba biologická.

* nízkou odolnost vůči infekci,

* únavu,

* příznaky podobné chřipce − bolesti hlavy, teplotu nebo zimnici, bolesti a křeče svalů a kloubů,

* nízký nebo vysoký krevní tlak,

* kožní vyrážku, citlivost kůže na sluneční záření,

* pocit na zvracení, průjem, nechutenství,

* vypadávání vlasů a svědění,

* ztrátu chuti k jídlu,

* smutek nebo deprese.

www.ulekare.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Dnes | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Dnes | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…