Růst zhoubného melanomu může zastavit biologická léčba

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Melanom je zhoubný nádor kůže způsobený nekontrolovatelným růstem pigmentových buněk. Mezi nové metody boje s tímto zdravotním problémem patří biologická léčba. Ta buď využívá látky vyrobené přirozeně v těle, nebo mění chemické pochody v nádorových buňkách.



www.ulekare.cz

Zlatým standardem v léčbě melanomů je chirurgické odstranění nádoru. Stále častěji se začíná prosazovat i tzv. aktinoterapie, kdy se ozařují zejména postižené spádové mízní uzliny. Nově se začíná používat biologická terapie. Od "klasické" léčby se liší tím, že působí jen v místě, kde má. Proto se také nazývá cílená léčba.

Léčba, která cílí přesně

Biologická léčba dokáže s nádorem mnohé:

* oslabit růstové schopnosti nádorových buněk,

* posílit vlastní imunitní systém k ničení nádorových buněk,

* označit nádorové buňky, aby byly dobře rozpoznatelné vlastním imunitním systémem,

* zabránit šíření nádorových buněk.

Látek užívaných k cílené léčbě v boji s melanomem je několik a různě se aplikují. Mohou být podávány do žíly nebo pod kůži v podobě injekcí nebo polykat v tabletách. Dalším typem biologické léčby melanomu jsou vakcíny. Tato léčba je stále experimentální.

I skvělá léčba má své vedlejší účinky

Každá léčba má nežádoucí účinky. Výjimkou není ani léčba biologická.

* nízkou odolnost vůči infekci,

* únavu,

* příznaky podobné chřipce − bolesti hlavy, teplotu nebo zimnici, bolesti a křeče svalů a kloubů,

* nízký nebo vysoký krevní tlak,

* kožní vyrážku, citlivost kůže na sluneční záření,

* pocit na zvracení, průjem, nechutenství,

* vypadávání vlasů a svědění,

* ztrátu chuti k jídlu,

* smutek nebo deprese.

www.ulekare.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

16. 2. | Minidezerty do skla dokáží zachránit nejednu nečekanou návštěvu. Vyzkoušejte našich pět osvědčených…

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

16. 2. | Pokud sledujete kuchařské a gurmánské blogy, určitě vám neunikla stránka Tastejourney.cz. Její…

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

15. 2. | Také vám alkohol často pomůže, když se chcete lépe bavit, zbavit se špatné nálady nebo zahnat…

Nejlepší domácí hranolky: Z trouby i ve fritéze

Nejlepší domácí hranolky: Z trouby i ve fritéze

14. 2. | Hranolky jsou synonymem nezdravého stravování. Je možné je ale připravit tak, abyste si je…