Ryby chrání děti proti ekzému

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Už dlouhou dobu je známo, že strava bohatá na ryby je prospěšná lidskému srdci. Švédští vědci ale zjistili, že chrání i malé děti, a to před vznikem ekzémů.

Podle studie lékařů z univerzity v Gothenburgu, publikované v časopise British Medical Journal, se riziko vzniku ekzému snižuje u malých dětí konzumujících potravu bohatou na ryby o 25 procent.

"Zjistili jsme, že ryby prospívají i docela malým dětem. Přitom jsme ale nenašli žádnou spojitost mezi druhem rybího masa a jeho účinky. Zdá se, že důležité je, aby děti začaly ryby jíst co nejdříve, to znamená už před devátým měsícem věku," vysvětluje vedoucí výzkumu Bernt Alm.

Švédská studie je součástí dlouhodobého výzkumu, kterého se zúčastnilo 17 000 malých dětí. Vědci zjistili, že na vznik ekzému má vliv také genetická výbava, zatímco kojení nebo domácí zvířata tuto nemoc neovlivňují.

Předmětem dalšího výzkumu teď podle Alma bude najít příčiny, proč na zdraví malých dětí ryby působí pozitivně. Je pravděpodobné, že mastné kyseliny obsažené v rybím mase, které mají kladný vliv na kardiovaskulární systém a na mozek, zřejmě zároveň kladně působí i na lidský imunitní systém.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Dnes | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Dnes | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

25. 3. | Často si myslíme, že pro svoje zdraví děláme to nejlepší, jenže je to přesně naopak a my pak paseku…

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

24. 3. | Zelí patří k nejoblíbenější zimní zelenině. Dá se využít nejen jako příloha k masu a knedlíkům, ale…