Ryby chrání před ztrátou paměti

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Dostatek lososa nebo tuňáka v potravě snižuje riziko mrtvice a poškození mozku s následnou ztrátou paměti. Nesmí být ale smažený. Zjistili to finští vědci.

Výzkumníci zjistili, že lidé, kteří jedí dostatek pečených či grilovaných ryb bohatých na omega-3 mastné kyseliny, jsou méně náchylní k poškození mozku, které vede ke ztrátě paměti, demenci a má souvislost se vznikem mozkové mrtvice.

"Předešlé studie ukázaly, že ryby a rybí tuk pomáhají v prevenci mrtvice. Náš výzkum je ale dosud jediný, který studoval vliv rybí stravy na vznik tzv."tichých" mozkových poškození u jinak zdravých seniorů," říká vedoucí výzkumu Jyrki Virtanen.

Omega-3 mastné kyseliny najdeme v lososech, makrelách, herincích, sardinkách, ale třeba i ve vlašských ořechách. Donedávna byl znám jejich protizánětlivý účinek a pozitivní vliv na srdce.

Finský tým zkoumal 3 660 osob po pětašedesátce, kteří prodělali CT mozku kvůli "tichému" mozkovému poškození či mrtvici, ale jinak byli v dobrém zdravotním stavu.

Zjistilo se, že muži a ženy, kteří jedli alespoň třikrát týdně potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, měli o více než čtvrtinu nižší pravděpodobnost vzniku "tichých" poškození mozku. Jedna porce týdně snížila toto riziko o 13 procent oproti lidem, kteří tuto stravu nekonzumovali vůbec.
Odborníci ale upozorňují, že smažené ryby z dosud neznámých příčin tyto účinky nemají.

Další články z rubriky

Trápí vás bolesti žaludku? Tyto věci nedělejte nalačno!

Trápí vás bolesti žaludku? Tyto věci nedělejte nalačno!

Dnes | Problémy se žaludkem rozhodně nejsou nic příjemného. Mohou mít řadu příčin, někdy si je ale možná…

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

23. 9. | 9 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…