Ryby chrání před ztrátou paměti

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Dostatek lososa nebo tuňáka v potravě snižuje riziko mrtvice a poškození mozku s následnou ztrátou paměti. Nesmí být ale smažený. Zjistili to finští vědci.

Výzkumníci zjistili, že lidé, kteří jedí dostatek pečených či grilovaných ryb bohatých na omega-3 mastné kyseliny, jsou méně náchylní k poškození mozku, které vede ke ztrátě paměti, demenci a má souvislost se vznikem mozkové mrtvice.

"Předešlé studie ukázaly, že ryby a rybí tuk pomáhají v prevenci mrtvice. Náš výzkum je ale dosud jediný, který studoval vliv rybí stravy na vznik tzv."tichých" mozkových poškození u jinak zdravých seniorů," říká vedoucí výzkumu Jyrki Virtanen.

Omega-3 mastné kyseliny najdeme v lososech, makrelách, herincích, sardinkách, ale třeba i ve vlašských ořechách. Donedávna byl znám jejich protizánětlivý účinek a pozitivní vliv na srdce.

Finský tým zkoumal 3 660 osob po pětašedesátce, kteří prodělali CT mozku kvůli "tichému" mozkovému poškození či mrtvici, ale jinak byli v dobrém zdravotním stavu.

Zjistilo se, že muži a ženy, kteří jedli alespoň třikrát týdně potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, měli o více než čtvrtinu nižší pravděpodobnost vzniku "tichých" poškození mozku. Jedna porce týdně snížila toto riziko o 13 procent oproti lidem, kteří tuto stravu nekonzumovali vůbec.
Odborníci ale upozorňují, že smažené ryby z dosud neznámých příčin tyto účinky nemají.

Další články z rubriky

7 triků, jak připravit dokonalé dušené hovězí maso

7 triků, jak připravit dokonalé dušené hovězí maso

Dnes | Bojíte se připravovat hovězí maso? Maximálně děláte guláš nebo vývar? Je to věčná škoda. Hovězí…

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

22. 1. | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…