Ryby chrání srdce. Ale jen pečené a grilované

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Lékaři už dlouhé roky nabádají pacienty, aby do svých jídelníčků zařadili více ryb. Podle nových výzkumů závisí jejich pozitivní vliv na naše zdraví na způsobu jejich tepelné úpravy.



Výzkumníci deset let sledovali 85 000 žen po přechodu.

Ukázalo se, že ve srovnání s těmi, které ryby konzumovaly zřídka, nebo vůbec, hrozilo srdeční selhání ženám, které ryby jedly pětkrát týdně, o třetinu méně často. Ovšem pouze pokud šlo o ryby pečené nebo grilované.
Smažené ryby se ukázaly naopak jako škodlivé.

"Pokud jde o účinky na lidské zdraví, je důležitější způsob přípravy než druh ryby," vysvětluje vedoucí studie Dr. Donald Lloyd-Jones z univerzity University Feinberg School of Medicine v americkém Evanstonu.

Během odděleného výzkumu nicméně Lloyd-Jonesův tým zjistil, že pro srdce je prospěšnější konzumace tmavých olejnatých ryb, například lososa nebo makrely. Tuňák či treska tak "užitečné" nejsou.

"Nová zjištění zveřejněná v časopise Circulation: Heart Failure potvrzuje dosavadní názory na vliv stravy na stav lidského srdce," říká koordinátor preventivního kardiologického programu při Kalifornské univerzitě Dr. Gregg Fonarow.

Tmavé ryby mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, prospěšných tuků snižujících riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Tyto látky redukují vznik zánětlivých ložisek, snižují krevní tlak a zabraňují poškození buněk.
Lloyd-Jones ale upozorňuje: "Omega-3 kyseliny ale nejsou to jediné z ryb, co má pozitivní vliv na naše zdraví. Lidé by si proto neměli myslet, že když budou pravidelně polykat potravinové doplňky s těmito látkami, prokážou svému srdci stejně dobrou službu jako při konzumaci ryb několikrát týdně."


ČTĚTE TAKÉ: Žena po čtyřicítce. Gynekolog radí!






KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!

Komentáře

Komentářů celkem: 1
zase je vše jinak .... Heligon 29. 5. 2011 | 18:04

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…