Ryby, proč jsou zdravé a jak je správně nakupovat?

| Autor: Jitka Rákosníková (FOOD) | Rubrika: Zdraví

Ryby jsou obecně pokládány za zdravé. Rybí tuk je totiž koncentrovaným zdrojem takzvaných omega-3 mastných kyselin, jež jsou pro lidské zdraví obrovským přínosem. Výrazně snižují riziko srdečních chorob a nemocí krevního oběhu a zmírňují také některé příznaky lupénky.



Jsou nezbytné pro zdravý vývoj očí a mozku, proto jejich konzumace svědčí těhotným ženám a vyvíjejícímu se plodu.

Další benefity

- Tuk především z rybích jater, ale i masa je vynikajícím zdrojem vitaminu A, důležitého jako prevence proti očním chorobám, a vitaminu D, nutného pro správný vývoj kostí.

- Nejvíce tohoto kvalitního tuku mají mořské ryby žijící ve studených vodách - například losos, makrela, sleď či tuňák.

- Dobrou zprávou je, že omega-3 mastným kyselinám neuškodí konzervování ani uzení, uchovají se dokonce i v rybách smažených, pozor ale na šetrný způsob přípravy.

- Stogramová porce ryby dodá tělu téměř polovinu potřebné denní dávky bílkovin.

- Jód je nepostradatelný pro správnou činnost štítné žlázy, regulující látkovou výměnu, nervovou soustavu a srdeční tep, a také pro zdravý vývoj plodu. Nejvyšší obsah jódu mají právě mořské ryby - třistagramová porce týdně pokryje potřeby nastávajících maminek.

- Většina ryb obsahuje také dostatek vitaminu B, nezbytného pro nervový systém.

- Ryby rovněž obsahují nezanedbatelné množství železa, ale také aminokyselinu tryptofan, který se v mozku mění na serotonin - hormon dobré nálady.

- Ryby vám v neposlední řadě pomohou udržovat štíhlou linii, či dokonce hubnout - rybí tuk, na rozdíl od tuků obsažených v jiných druzích masa, totiž zvyšování váhy nezpůsobuje, je málo kalorický.

Jak nakupovat

- Nosem - čerstvá ryba příjemně voní, měla by vám připomenout okamžik, kdy stojíte na břehu moře či oceánu… Zápach rybiny = nekupovat!

- Očima - ryba by měla působit dojmem, že byla právě vylovena. Pevné maso pěkné barvy a jasné oči znamenají čerstvost = nakupte.

Pokud jste tedy získali báječnou čerstvou rybu, mějte na paměti, že v ledničce vydrží maximálně dva dny. Nemůžete-li ji ihned zpracovat, pak ji zmrazte, pevně zabalenou do fólie či mrazicího sáčku.

Na rozmražení ryb použijte ověřenou metodu pozvolného povolení ve vlažné vodě nebo přes noc v ledničce. Chuti zmražené ryby výrazně prospěje pozvolné rozmražení v čerstvém mléce. Ponechte ji v míse s mlékem přes noc v ledničce a před dalším zpracováním ji jemně, ale důkladně osušte.






ČTĚTE TAKÉ:
8 nejzdravějších koření a bylinek na světě






Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…