Ryby, proč jsou zdravé a jak je správně nakupovat?

| Autor: Jitka Rákosníková (FOOD) | Rubrika: Zdraví

Ryby jsou obecně pokládány za zdravé. Rybí tuk je totiž koncentrovaným zdrojem takzvaných omega-3 mastných kyselin, jež jsou pro lidské zdraví obrovským přínosem. Výrazně snižují riziko srdečních chorob a nemocí krevního oběhu a zmírňují také některé příznaky lupénky.



Jsou nezbytné pro zdravý vývoj očí a mozku, proto jejich konzumace svědčí těhotným ženám a vyvíjejícímu se plodu.

Další benefity

- Tuk především z rybích jater, ale i masa je vynikajícím zdrojem vitaminu A, důležitého jako prevence proti očním chorobám, a vitaminu D, nutného pro správný vývoj kostí.

- Nejvíce tohoto kvalitního tuku mají mořské ryby žijící ve studených vodách - například losos, makrela, sleď či tuňák.

- Dobrou zprávou je, že omega-3 mastným kyselinám neuškodí konzervování ani uzení, uchovají se dokonce i v rybách smažených, pozor ale na šetrný způsob přípravy.

- Stogramová porce ryby dodá tělu téměř polovinu potřebné denní dávky bílkovin.

- Jód je nepostradatelný pro správnou činnost štítné žlázy, regulující látkovou výměnu, nervovou soustavu a srdeční tep, a také pro zdravý vývoj plodu. Nejvyšší obsah jódu mají právě mořské ryby - třistagramová porce týdně pokryje potřeby nastávajících maminek.

- Většina ryb obsahuje také dostatek vitaminu B, nezbytného pro nervový systém.

- Ryby rovněž obsahují nezanedbatelné množství železa, ale také aminokyselinu tryptofan, který se v mozku mění na serotonin - hormon dobré nálady.

- Ryby vám v neposlední řadě pomohou udržovat štíhlou linii, či dokonce hubnout - rybí tuk, na rozdíl od tuků obsažených v jiných druzích masa, totiž zvyšování váhy nezpůsobuje, je málo kalorický.

Jak nakupovat

- Nosem - čerstvá ryba příjemně voní, měla by vám připomenout okamžik, kdy stojíte na břehu moře či oceánu… Zápach rybiny = nekupovat!

- Očima - ryba by měla působit dojmem, že byla právě vylovena. Pevné maso pěkné barvy a jasné oči znamenají čerstvost = nakupte.

Pokud jste tedy získali báječnou čerstvou rybu, mějte na paměti, že v ledničce vydrží maximálně dva dny. Nemůžete-li ji ihned zpracovat, pak ji zmrazte, pevně zabalenou do fólie či mrazicího sáčku.

Na rozmražení ryb použijte ověřenou metodu pozvolného povolení ve vlažné vodě nebo přes noc v ledničce. Chuti zmražené ryby výrazně prospěje pozvolné rozmražení v čerstvém mléce. Ponechte ji v míse s mlékem přes noc v ledničce a před dalším zpracováním ji jemně, ale důkladně osušte.






ČTĚTE TAKÉ:
8 nejzdravějších koření a bylinek na světě






Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

22. 5. | Superpotravinami se to v poslední době všude jen hemží a výživoví poradci si je nemohou vynachválit…

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

7 rychlých receptů: Jak na chutné pomazánky

22. 5. | Chystáte oslavu nebo posezení s přáteli a lámete si hlavu nad občerstvením? Vyzkoušejte jednohubky…

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

Ochutnejte jarní polévky: Chřestová, špenátová nebo okurková

19. 5. | Lehké jarní polévky, které vám rychle půjdou od ruky. Vyzkoušejte třeba sezonní chřestovou nebo…

Nafouknuté břicho? Známe nejčastější příčiny

Nafouknuté břicho? Známe nejčastější příčiny

18. 5. | Trápí vás často křeče v břiše, nadýmání a pocit opuchlosti? Příčin může být hned několik. Některé…