Rychlá (a zdravá) večeře - 4 recepty pro vás

| Autor: Dagmar FERAHLI Süsser | Rubrika: Zdraví

Také vám na přípravu večeře nezbývá příliš mnoho času a trpíte výčitkami svědomí, že šidíte svou rodinu? Nebo ten čas naopak obětujete, a pak vám chybí jinde? Buďte chytrá a usnadněte si život!

Bageta s rajčaty a mozzarelou



Ingredience:

1 velká bageta, 3 menší rajčata, 150-200 g mozzarely, 2-3 stroužky česneku, 100 ml olivového oleje, bylinková sůl, mletý pepř, pár čerstvých lístků bazalky, provensálské koření

Postup:

V oleji rozmícháme rozmačkaný česnek a najemno posekanou bazalku.
Rajčata nakrájíme na tenké plátky, sýr nastrouháme, bagetu pokrájíme zešikma na plátky a naskládáme je na plech.
Každý plátek bagety potřeme ochuceným olejem a položíme plátek rajčete. Osolíme, okořeníme pepřem a provensálským kořením. Nakonec posypeme sýrem a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Zapečeme asi 10 minut, do zrůžovění okrajů.

Kuskus se zeleninou a sýrem

Ingredience:

1 hrnek kuskusu, 2 hrnky vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 sáček mražené zeleniny (jakoukoliv máme rádi), 250 g balkánského sýra, 2 lžíce olivového oleje, pár oliv, voda na uvaření zeleniny

Postup:

Kuskus nasypeme do vhodné nádoby a zalijeme vařící vodou, ve které jsme rozvařili kostku bujónu (kdo nechce bujón, stačí vodu osolit). Přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut stát. V hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu, do vařící vsypeme zeleninu a asi minutu povaříme. Zcedíme a propláchneme studenou vodou. Do kuskusu vmícháme olej, okapanou zeleninu a na kostičky nakrájený sýr. Kdo rád, přimíchá na kolečka nakrájené olivy. Chutná teplé i studené.

Balkánský pekáč



Ingredience:

cuketa, brambory, rajčata, cibule, česnek, tvrdý sýr, balkánský sýr, sůl, mletý pepř, sušená bazalka, olivový olej, zelená petrželka

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka a oloupeme. Oloupané brambory, cuketu, rajčata a cibuli nakrájíme na kolečka, jsou-li moc velká, přepůlíme je. Česnek nakrájíme na drobné kousíčky, tvrdý sýr na tenké čtverečky nebo obdélníčky, balkánský sýr na kostičky. Pekáč nebo zapékací misku vytřeme olejem a naskládáme do ní nastřídačku brambory, cuketu, rajčata, cibuli a tvrdý sýr. Posolíme, opepříme, posypeme bazalkou a kostičkami balkánského sýra. Nakonec pokapeme olejem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme 30 minut. Na talíři posypeme zelenou petrželkou. Konzumujeme samotné nebo s chlebem.

Pangasius raz-dva



Ingredience:

4 porce pangasia, sůl, drcený kmín, olej
Jogurtová omáčka

Postup:

Rybu necháme rozmrznout. Osušené porce z obou stran osolíme, posypeme drceným kmínem a poprášíme moukou. Z obou stran usmažíme na rozpáleném oleji. Na talíři přelijeme rybu jogurtovou omáčkou. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.

Jogurtová omáčka
Ingredience:
200 g bílého jogurtu, 1 lžíce hořčice, 1 lžička olivového oleje, hrst čerstvého kopru, sůl, 1 lžička citronové šťávy
Postup:
Jogurt smícháme s hořčicí, olejem, citronovou šťávou a vmícháme nadrobno posekaný kopr. Omáčkou přeléváme na talíři porce ryby.


Vaříte rádi? Jděte na Recepty




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz






POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!



Další články z rubriky

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Dnes | Zelí patří k nejoblíbenější zimní zelenině. Dá se využít nejen jako příloha k masu a knedlíkům, ale…

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Včera | 1 | Kam jít pro první pomoc, když nám není dobře? Do lékárny, nebo do drogerie a na internet? Na trhu…

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

22. 3. | Připadají vám luštěniny nudné? Zkuste naše nové recepty z hrachu, čočky a fazolí. Nejenže jsou…

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

20. 3. | Zdravá jídla každý den? Obohaťte svůj jídelníček o nezaměnitelné a především zdravé chutě celeru,…