Rychlý recept: Jahodová vitamínová bomba

| Autor: Petra Lamschová | Rubrika: Zdraví

Máte pocit, že vám život utíká mezi prsty a vy nemáte čas na nic, ani na snídani? Připravte si koktejl, který vás nabije energí a dodá vám dobrou náladu.

Rychlý recept: Jahodová vitamínová bomba

Jahodový koktejl

Energetická hodnota v 1 porci:1240 kJ/295 kcal

50 g bílého řeckého jogurtu

150 ml polotučného mléka

100 g jahod

30 g ovesných vloček

1 lžicka (5 g) medu

Postup: Jahody opereme, zbavíme stopek a dáme do mixéru s ostatními
ingrediencemi. Vše rozmixujeme a podáváme ve vysoké sklenici ozdobené jahodou.

Tip: Jahody mužete střídat se sezonním ovocem – tento koktejl bude skvělý také z borůvek, meruněk, s banánem.

Extra tip: Pro ženy, obzvlášte v menopauze, přidejte lžičku lněných semínek.

Jahody

Obsahují z 87 % vodu, lehce stravitelnou vlákninu a obrovské množství vitaminu C, které je srovnatelné s citrusovými plody. Podporují krevní oběh a snižují příznaky nachlazení. No a podle výzkumu jahody lidé konzumovali již v době kamenné.

Ovesné vločky

Vyrábějí se rozdrcením ovesných zrn. Mají vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů B1, B6 a E, železa a vápníku. Obsahují také fosfor a lecitin. Jsou lehce stravitelné a díky lehce rozpustné vláknině dokážou regulovat cholesterol a glukózu v krvi. Podle vědeckých studií konzumace jedné misky ovesných vloček denně dokáže snížit krevní tlak, blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy.

Řecký jogurt

Oproti obyčejnému jogurtu je hustší, hutnější a díky vyššímu obsahu tuku je i lahodnější. Jezte jej však s mírou. Skvěle zasytí a díky trávení bílkovin pomáhá tělu v boji s váhou. Navíc jako jogurt obsahuje tělu prospěšné probiotické látky.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

18. 9. | Citron máme spojený s horkým čajem nebo naopak letní osvěžující citronádou. Toto ovoce nabušené…