Rýže jako lék budoucnosti proti alergii?

| Autor: Tomas Šebek | Rubrika: Zdraví

Představte si, že možná existuje způsob, jak by se dalo sezónním alergiím předejít. Stačilo by jen po dobu několika měsíců pravidelně konzumovat speciální druh rýže. S tímto nápadem přišel tým japonských vědců, který již v blízké době zahájí klinické studie s touto geneticky upravenou rýží, jež by měla alergiky učinit méně vnímavými vůči alergenům.


Konzumací této rýže by se mělo předejít typickým alergickým příznakům, jako je kýchání a alergická rýma. Prozatím byl vypěstován druh rýže zabraňující alergickým reakcím na pyl z cedrů, na který je mimochodem alergická pětina japonské populace. Tento druh rýže obsahuje sedm proteinů shodných s proteiny v pylu cedrů, které vyvolávají alergické reakce.

Tajemství účinku – orální tolerance
Rýžové proteiny ve střevech utlumí alergickou reakci navozením takzvané orální tolerance. Jedná se o proces, který řídí lymfatické uzliny a díky němuž se imunitní systém odnaučí přehnaně reagovat na cizorodé částice, jako jsou například některé složky potravy. Aby proteiny nebyly stráveny dříve, než v organismu začnou působit, je rýže geneticky upravena tak, že tyto proteiny jsou vytvářeny a skladovány v části buňky, která není natrávena při průchodu žaludkem. Mohou tak nerušeně doputovat na místo svého působení.

S rýží léto bez potíží
Aby konzumace této rýže měla požadovaný účinek, museli by ji lidé jíst přibližně tři až šest měsíců před alergickou sezónou. Léčba senné rýmy je zatím jen začátek. Japonští vědci pracují na dalším typu geneticky modifikované rýže, která by měla působit na alergii proti prachu a roztočům. Lidská zvídavost a vynalézavost nezná hranic. Při současném vědeckém pokroku by se nám v budoucnu klidně mohlo také stát, že budeme od lékaře odcházet s receptem na rizoto.

zdroj: http://www.bez-alergie.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…