S novou ledvinou dostala i lepší vkus

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Cheryl Johnsonová (37) tvrdí, že transplantace nové ledviny u ní dostala podobu "transplantace nové osobnosti."

Od té doby, co transplantaci ledviny loni v květnu prodělala, se začala měnit. Místo telenovel začala sledovat dokumentární filmy o egyptologii a místo životopisů celebrit číst Jane Austenovou nebo romány Dostojevského. Cheryl je přesvědčená, že nový orgán jí nejen zachránil život, ale i zlepšil její vkus!
Myslí si, že tyto noé rysy osobnosti zdědila po dárci orgánu.

"Rozhodně se mi od té doby, co mi transplantovali ledvinu, zlepšilo myšlení. Když jsem si přečetla Zločin a trest a vyprávěla o tom mamince, myslela si, že jsem se zbláznila," směje se, "ale mně teď takové knihy připadají mnohem zajímavější, než to, co jsem četla dřív."

Paní Johnsonové, která se rozvedla před třinácti lety a má šestnáctiletého syna, lékaři v roce 1998 diagnostikovali nefrotický syndrom. Jedná se o nemoc, která poškozuje ledviny a způsobuje, že vylučují bílkoviny. První transplantaci prodělala paní Johnsonová v Manchesteru v roce 2001, ale její tělo ledvinu odmítlo. Druhé transplantace se dočkala loni v květnu. Okamžitě se u ní začaly projevovat změny, o nichž je přesvědčená, že pocházejí od dárce, devětapadesátiletého muže, který zemřel na mrtvici. Existuje teorie, které se říká fenomén buněčné paměti. Podle ní každá buňka v našem těle obsahuje část naší osobnosti a zálib. Vědci i lékaři tuto teorii sice zamítají jako nesmysl, ale například mezi pacienty, kteří prodělali transplantaci, má dost zastánců.
"Můj syn mi řekl, že hned po transplantaci jsem se začala chovat jako silná osobnost, úplně jinak, než dřív," tvrdí paní Johnosonová. "Ale to nejlepší, co mi transplantace dala, je šance na normální život. Za to jsem velmi vděčná, nad ostatním jen žasnu."

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Včera | Připadají vám luštěniny nudné? Zkuste naše nové recepty z hrachu, čočky a fazolí. Nejenže jsou…

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

20. 3. | Zdravá jídla každý den? Obohaťte svůj jídelníček o nezaměnitelné a především zdravé chutě celeru,…

Vržou vám kolena? Víme, jak si s klouby poradit

Vržou vám kolena? Víme, jak si s klouby poradit

20. 3. | 7 | Bolestmi kloubů trpí v České republice více než 2 miliony lidí, každý pátý člověk. A nejde jen o…

Nejlepší recepty z červené řepy, které vás vyjdou na pár korun

Nejlepší recepty z červené řepy, které vás vyjdou na pár korun

17. 3. | 1 | Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu…