S novou ledvinou dostala i lepší vkus

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Cheryl Johnsonová (37) tvrdí, že transplantace nové ledviny u ní dostala podobu "transplantace nové osobnosti."

Od té doby, co transplantaci ledviny loni v květnu prodělala, se začala měnit. Místo telenovel začala sledovat dokumentární filmy o egyptologii a místo životopisů celebrit číst Jane Austenovou nebo romány Dostojevského. Cheryl je přesvědčená, že nový orgán jí nejen zachránil život, ale i zlepšil její vkus!
Myslí si, že tyto noé rysy osobnosti zdědila po dárci orgánu.

"Rozhodně se mi od té doby, co mi transplantovali ledvinu, zlepšilo myšlení. Když jsem si přečetla Zločin a trest a vyprávěla o tom mamince, myslela si, že jsem se zbláznila," směje se, "ale mně teď takové knihy připadají mnohem zajímavější, než to, co jsem četla dřív."

Paní Johnsonové, která se rozvedla před třinácti lety a má šestnáctiletého syna, lékaři v roce 1998 diagnostikovali nefrotický syndrom. Jedná se o nemoc, která poškozuje ledviny a způsobuje, že vylučují bílkoviny. První transplantaci prodělala paní Johnsonová v Manchesteru v roce 2001, ale její tělo ledvinu odmítlo. Druhé transplantace se dočkala loni v květnu. Okamžitě se u ní začaly projevovat změny, o nichž je přesvědčená, že pocházejí od dárce, devětapadesátiletého muže, který zemřel na mrtvici. Existuje teorie, které se říká fenomén buněčné paměti. Podle ní každá buňka v našem těle obsahuje část naší osobnosti a zálib. Vědci i lékaři tuto teorii sice zamítají jako nesmysl, ale například mezi pacienty, kteří prodělali transplantaci, má dost zastánců.
"Můj syn mi řekl, že hned po transplantaci jsem se začala chovat jako silná osobnost, úplně jinak, než dřív," tvrdí paní Johnosonová. "Ale to nejlepší, co mi transplantace dala, je šance na normální život. Za to jsem velmi vděčná, nad ostatním jen žasnu."

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…