S pocitem hladu umí zatočit vláknina- zatočte se svými kily

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Proti hladu a hladovění, které nás každodenně potkává, se dá bojovat dvěma způsoby. Kromě správného rozložení jídla během dne, také pomocí vlákniny. Vlákninu obsahují ovoce, zelenina a obiloviny. Je zkrátka součástí potravin rostlinného původu. Kromě toho si můžete vlákninu koupit v lékárně ve formě potravinových doplňků.

Vlákninu rozlišujeme rozpustnou a nerozpustnou, my budeme více rozumět rozdělení na stravitelnou a nestravitelnou. Oba druhy mají účinky na lidský organismus. Jednoho z efektů vlákniny mohou využít i lidé, kteří chtějí zhubnout. Když ji totiž snědí dostatečné množství, zapijí ji vodou, nabobtná vláknina v žaludku a vyvolá pocit sytosti. Navíc přispěje ke stabilnější hladině krevního cukru, protože zpomaluje vstřebávání sacharidů do krve.
Ovšem pozor na to, že vláknina není žádný úžasný prostředek na hubnutí, ale je to pouze pomůcka k tomu, aby vám hubnutí připadalo zdravější, příjemnější a zvladatelnější. Pokud se už rozhodnete vlákninu jako pomocníka využít, pak musíte dbát na to, abyste vypili dostatečné množství neslazené balené vody, což je nejvhodnější tekutina v kombinaci s vlákninou. Nedostatečné množství tekutin totiž může vyvolat jiné efekty než výše zmiňované. Nejvhodnější je konzumovat vlákninu v ovoci a zelenině, protože ty kromě vlákniny obsahují i jiné zdraví prospěšné látky. To samé se ale nedá říci o obilninách, hlavně o oříškách a semínkách. Obsahují sice hodně vlákniny, ale na druhou stranu i hodně škrobů a kalorií v podobě rostlinných tuků. Některé oříšky dokonce překonají uzeniny, co se energetické hodnoty týká.
Populárním druhem vlákniny se stalo psylium, které se získává z jitrocele a je k dostání v lékárnách. Ovšem přehnané užívání tohoto druhu může snížit vstřebávání hořčíku a vápníku. Ovšem jen málokdo sní denně doporučenou dávku vlákniny, což je 25 – 30 gramů. Nadměrná dávka se počítá od 60 gramů.
Obecně lze říct, že lidé vlastnosti vlákniny trochu přeceňují. Na druhou stranu je málo těch, kteří je dokážou využít opravdu efektivně.

1.Jaké potraviny obsahují hodně vlákniny?
2.Co musíte bezpodmínečně dodržovat, když se rozhodnete využít při dietě vlákninu?
3.Jaká jídlo bohaté na vlákniny překoná uzeniny, co se energetické hodnoty týká?

Výsledky kvizu a neocenitelné rady naleznete na http://www.doformy.cz/kviz172

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Včera | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…