S vysokým tlakem si poradí šťáva z červené řepy

| Autor: Ulekare.cz | Rubrika: Zdraví

Podle lékařských odhadů v České republice žijí až 3 miliony hypertoniků, tedy lidí s vysokým krevním tlakem. Léčí se jich však pouze jedna třetina. Důvod je prostý – hypertenze není akutní nemoc, projeví se většinou až za několik let, nejčastěji infarktem či mozkovou příhodou. Vědci nyní rozšířili seznam potravin, které pomáhají snižovat krevní tlak, o šťávu z červené řepy.

S vysokým tlakem si poradí šťáva z červené řepy

Výhody hlavně pro muže

Při jednom z výzkumů se skupina dobrovolníků sestávala z 15 mužů a 15 žen. Výsledky mezi nimi se mírně lišily.

  • Studie zjistila, že za hodinu po vypití sklenice šťávy z červené řepy poklesl systolický tlak respondentům průměrně o 4–5 mm Hg.
  • I když se číslo nezdá příliš vysoké, stačí k tomu, aby snížilo výskyt kardiovaskulárních chorob v populaci o 10 %.
  • U mužů i žen došlo k poklesu systolického krevního tlaku po dobu 6 hodin.
  • U pánů byl obecně zaznamenán větší pokles tlaku krve než u opačného pohlaví.

Na skutečnost, že červená řepa více snižovala tlak krve u mužů než u žen, upozorňovala již předchozí studie. Vědci se domnívají, že účinky látek z této rostliny mohly být ovlivněny léky, například antikoncepcí.

Nitráty tlak snižují

Která látka stojí za úspěchem ve snižování tlaku krve? Jsou to nitráty, obsažené v červené řepě ve vysokém množství. Kromě řepy má vysoké množství nitrátů i listová zelenina. A jak to funguje?

1. V lidském těle jsou nitráty přeměněny na oxid dusnatý.

2. Tento oxid se váže na cévní výstelku a způsobuje roztažení cév.

3. Krev pak cévami lépe protéká a krevní tlak se snižuje.

V současné době probíhá výzkum dlouhodobého účinku nitrátů na organismus. Již dnes však lékaři doporučují zařadit do jídelníčku potraviny obsahující tuto látku. Prevence je totiž nejlepší v boji proti mnoha chorobám a hypertenze se mezi ně směle řadí.

www.ulekare.cz

Článek jsme převzali z webu www.kardiochirurgie.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

6 mýtů o stárnutí, které nemusíme brát vážně

6 mýtů o stárnutí, které nemusíme brát vážně

Dnes | Taky už jste slyšeli, že s přibývajícím věkem začíná být tělo vetché, mysl chatrná a člověk málo…

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

25. 2. | Ať už je vaším cílem zdravější tělo nebo hezčí domov, udělejte si jeden víkend, abyste vylepšila…

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

24. 2. | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

24. 2. | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…