S vysokým tlakem si poradí šťáva z červené řepy

| Autor: Ulekare.cz | Rubrika: Zdraví

Podle lékařských odhadů v České republice žijí až 3 miliony hypertoniků, tedy lidí s vysokým krevním tlakem. Léčí se jich však pouze jedna třetina. Důvod je prostý – hypertenze není akutní nemoc, projeví se většinou až za několik let, nejčastěji infarktem či mozkovou příhodou. Vědci nyní rozšířili seznam potravin, které pomáhají snižovat krevní tlak, o šťávu z červené řepy.

S vysokým tlakem si poradí šťáva z červené řepy

Výhody hlavně pro muže

Při jednom z výzkumů se skupina dobrovolníků sestávala z 15 mužů a 15 žen. Výsledky mezi nimi se mírně lišily.

  • Studie zjistila, že za hodinu po vypití sklenice šťávy z červené řepy poklesl systolický tlak respondentům průměrně o 4–5 mm Hg.
  • I když se číslo nezdá příliš vysoké, stačí k tomu, aby snížilo výskyt kardiovaskulárních chorob v populaci o 10 %.
  • U mužů i žen došlo k poklesu systolického krevního tlaku po dobu 6 hodin.
  • U pánů byl obecně zaznamenán větší pokles tlaku krve než u opačného pohlaví.

Na skutečnost, že červená řepa více snižovala tlak krve u mužů než u žen, upozorňovala již předchozí studie. Vědci se domnívají, že účinky látek z této rostliny mohly být ovlivněny léky, například antikoncepcí.

Nitráty tlak snižují

Která látka stojí za úspěchem ve snižování tlaku krve? Jsou to nitráty, obsažené v červené řepě ve vysokém množství. Kromě řepy má vysoké množství nitrátů i listová zelenina. A jak to funguje?

1. V lidském těle jsou nitráty přeměněny na oxid dusnatý.

2. Tento oxid se váže na cévní výstelku a způsobuje roztažení cév.

3. Krev pak cévami lépe protéká a krevní tlak se snižuje.

V současné době probíhá výzkum dlouhodobého účinku nitrátů na organismus. Již dnes však lékaři doporučují zařadit do jídelníčku potraviny obsahující tuto látku. Prevence je totiž nejlepší v boji proti mnoha chorobám a hypertenze se mezi ně směle řadí.

www.ulekare.cz

Článek jsme převzali z webu www.kardiochirurgie.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. 2017 | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. 2017 | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…