S vysokým tlakem si poradí šťáva z červené řepy

| Autor: Ulekare.cz | Rubrika: Zdraví

Podle lékařských odhadů v České republice žijí až 3 miliony hypertoniků, tedy lidí s vysokým krevním tlakem. Léčí se jich však pouze jedna třetina. Důvod je prostý – hypertenze není akutní nemoc, projeví se většinou až za několik let, nejčastěji infarktem či mozkovou příhodou. Vědci nyní rozšířili seznam potravin, které pomáhají snižovat krevní tlak, o šťávu z červené řepy.

S vysokým tlakem si poradí šťáva z červené řepy

Výhody hlavně pro muže

Při jednom z výzkumů se skupina dobrovolníků sestávala z 15 mužů a 15 žen. Výsledky mezi nimi se mírně lišily.

  • Studie zjistila, že za hodinu po vypití sklenice šťávy z červené řepy poklesl systolický tlak respondentům průměrně o 4–5 mm Hg.
  • I když se číslo nezdá příliš vysoké, stačí k tomu, aby snížilo výskyt kardiovaskulárních chorob v populaci o 10 %.
  • U mužů i žen došlo k poklesu systolického krevního tlaku po dobu 6 hodin.
  • U pánů byl obecně zaznamenán větší pokles tlaku krve než u opačného pohlaví.

Na skutečnost, že červená řepa více snižovala tlak krve u mužů než u žen, upozorňovala již předchozí studie. Vědci se domnívají, že účinky látek z této rostliny mohly být ovlivněny léky, například antikoncepcí.

Nitráty tlak snižují

Která látka stojí za úspěchem ve snižování tlaku krve? Jsou to nitráty, obsažené v červené řepě ve vysokém množství. Kromě řepy má vysoké množství nitrátů i listová zelenina. A jak to funguje?

1. V lidském těle jsou nitráty přeměněny na oxid dusnatý.

2. Tento oxid se váže na cévní výstelku a způsobuje roztažení cév.

3. Krev pak cévami lépe protéká a krevní tlak se snižuje.

V současné době probíhá výzkum dlouhodobého účinku nitrátů na organismus. Již dnes však lékaři doporučují zařadit do jídelníčku potraviny obsahující tuto látku. Prevence je totiž nejlepší v boji proti mnoha chorobám a hypertenze se mezi ně směle řadí.

www.ulekare.cz

Článek jsme převzali z webu www.kardiochirurgie.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Dnes | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…