S vysokým tlakem si poradí šťáva z červené řepy

| Autor: Ulekare.cz | Rubrika: Zdraví

Podle lékařských odhadů v České republice žijí až 3 miliony hypertoniků, tedy lidí s vysokým krevním tlakem. Léčí se jich však pouze jedna třetina. Důvod je prostý – hypertenze není akutní nemoc, projeví se většinou až za několik let, nejčastěji infarktem či mozkovou příhodou. Vědci nyní rozšířili seznam potravin, které pomáhají snižovat krevní tlak, o šťávu z červené řepy.

S vysokým tlakem si poradí šťáva z červené řepy

Výhody hlavně pro muže

Při jednom z výzkumů se skupina dobrovolníků sestávala z 15 mužů a 15 žen. Výsledky mezi nimi se mírně lišily.

  • Studie zjistila, že za hodinu po vypití sklenice šťávy z červené řepy poklesl systolický tlak respondentům průměrně o 4–5 mm Hg.
  • I když se číslo nezdá příliš vysoké, stačí k tomu, aby snížilo výskyt kardiovaskulárních chorob v populaci o 10 %.
  • U mužů i žen došlo k poklesu systolického krevního tlaku po dobu 6 hodin.
  • U pánů byl obecně zaznamenán větší pokles tlaku krve než u opačného pohlaví.

Na skutečnost, že červená řepa více snižovala tlak krve u mužů než u žen, upozorňovala již předchozí studie. Vědci se domnívají, že účinky látek z této rostliny mohly být ovlivněny léky, například antikoncepcí.

Nitráty tlak snižují

Která látka stojí za úspěchem ve snižování tlaku krve? Jsou to nitráty, obsažené v červené řepě ve vysokém množství. Kromě řepy má vysoké množství nitrátů i listová zelenina. A jak to funguje?

1. V lidském těle jsou nitráty přeměněny na oxid dusnatý.

2. Tento oxid se váže na cévní výstelku a způsobuje roztažení cév.

3. Krev pak cévami lépe protéká a krevní tlak se snižuje.

V současné době probíhá výzkum dlouhodobého účinku nitrátů na organismus. Již dnes však lékaři doporučují zařadit do jídelníčku potraviny obsahující tuto látku. Prevence je totiž nejlepší v boji proti mnoha chorobám a hypertenze se mezi ně směle řadí.

www.ulekare.cz

Článek jsme převzali z webu www.kardiochirurgie.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…